Vágólapra másolva!

Fredericks visszavonul az atlétikától

Bejelentette visszavonulását Frankie Fredericks, az atlétika világának egyik legkiemelkedőbb s legnépszerűbb alakja. A 200 méteres síkfutás 1993-as világbajnoka az Afrikai Játékok helyszínén, Abujában tudatta döntését a nyilvánossággal, miután a nigériai Uchena Emedolu mögött lemaradva második lett kedvenc számában.

"Ez volt az utolsó nemzetközi versenyem. Itt az idő, hogy átadjam a helyem az új generáció tagjainak. Szerettem volna zárásként aranyat nyerni, de sajnos nem sikerült" - mondta a 36 éves namíbiai sprinter.

Fredericks pályafutásáról - legalábbis a nagy világversenyek tekintetében - kis túlzással kijelenthető, hogy ezüstérmekkel van "kikövezve", hiszen az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpián 100-on és 200-on egyaránt második lett, de az 1991-es tokiói, az 1995-ös göteborgi és az 1997-es athéni vb-n is lemaradt a győzelemről. Az egyetlen kivételt a stuttgarti világbajnokság jelenti.

A szupersztár számára Sydneyben nyílt volna igazi lehetőség, hogy olimpiai aranyérmet szerezzen, de néhány héttel a megnyitó előtt megsérült. A veterán klasszis a jövővel kapcsolatos terveiről elmondta, hogy az afrikai kontinensen szeretne edzőképző központokat létesíteni.