Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix-csarnokban megtartották Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) égisze alatt péntektől vasárnapig tartó 3. aerobik-Eb pódiumedzéseit, s a versenyzők a rajt előtt egy meglepő döntéssel szembesülhettek. A FIG úgy határozott, hogy a versenyein a jövőben, de már a hét végi Eb-n is csak azok indulhatnak, akik a sportág többi világszervezetének rendezvényeit "bojkottálják".

Az aerobikban több világszervezet is működik, eltérő szabályrendszerrel, s a versenyzők jelentős része eddig itt is, ott is indult. Ám akik a jövőben a Nemzetközi Tornaszövetség versenyein kívánnak szerepelni, ezt ezután már nem tehetik meg. A versenyzőknek állásfoglalásukat aláírásukkal is ki kell kifejezniük, s ugyanez a teendője a FIG valamennyi tagszövetségének.

"A döntésről Bruno Grandi úr, a FIG elnöke az olimpiai bizottságokat és a sportminisztériumokat is tájékoztatta, így a Magyar Olimpiai Bizottságot és a GYISM illetékeseit is" - jelentette be a rajt előtt Forgács Róbert a Magyar Tornaszövetség főtitkára, az Eb szervező bizottságának alelnöke.

Forgács Róbert arról is beszámolt, hogy az UEG, azaz az Európai Tornaszövetség Eb-delegátusa, Manfred Kucht a Főnix-csarnokban mindent megfelelőnek talált, a verseny színhelyét, az edzés lehetőségeket és a hivatalos szállásokat is. A háromnapos verseny első két napján a selejtezőket bonyolítják le, a döntőket vasárnap 14.45 és 17.45 között rendezik.

Negyvennyolc órával a rajt előtt tizennyolc ország juttatta el a szervezőbizottsághoz név szerinti nevezését, de kezdésre ez a szám várhatóan huszonegyre emelkedik. Az már biztosra vehető, hogy a legnagyobb mezőny a női egyéni versenyszámban, a legkisebb pedig a csoportok vetélkedőjében jön össze. Az akkreditáltak száma már szerdán meghaladta a nyolcszáz főt.

"Bízunk abban, hogy vasárnapi döntőkre a szurkolók zsúfolásig megtöltik a Főnix-csarnok nézőterét, és a magyar válogatott tagjai kitesznek magukért. Sajnos minden lehetőséget nem tudunk kihasználni, de valamennyi versenyszámban képviseltetjük magunkat, a legtöbb eséllyel a csoportok küzdelmében. Előre kijelenthető, hogy mind az öt Eb-számban lesz magyar döntős, köszönhetően az UEG szabályának. Ez úgy szól, hogy a rendező ország képviselői, ha nem is tudnak a selejtezőkből a legjobb nyolc közé kerülni, a házigazda jogán kilencedikként mindenképpen finalisták" - mondta el Ágh Norbert, a Magyar Aerobik Szövetség elnöke.

A rajt előtti események krónikájához tartozik, hogy a Magyar Tornaszövetség vezetői élve az alkalommal megkezdték tárgyalásaikat az Európai Tornaszövetség illetékeseivel a 2005. évi tornász Európa-bajnokság magyarországi megrendezésének lehetőségeiről.

Fábik Tibor