Vágólapra másolva!
Doppingbotránnyal és a lehető legrosszabb magyar rajttal kezdődött meg a vancouveri súlyemelő világbajnokság. Három bolgár sztárt a megnyitó napján kizártak a versenyből, mert kiderült, hogy szeptemberben csaltak egy doppingellenőrzésen. A férfi 56 kg-os súlycsoportban Tancsics László helyezetlenül zárt, azaz egyetlen pontot sem szerzett Magyarországnak az olimpiai kvalifikációs pontversenyben.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) közvetlenül a világbajnokság kezdete előtt jelentette be, hogy "manipuláció miatt" három bolgár klasszist kizárt a versenyből. A botrány hátterében az áll, hogy az olimpiai bajnok Galabin Bojevszki, a világ- és Európa-bajnok Zlatan Vanev, illetve az olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok Georgi Markov a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kölni laborjának kimutatása szerint egyaránt idegen mintát adott le az ellenőröknek egy szeptemberi vizsgálaton. Bár így nem sikerült rájuk bizonyítani a tiltott teljesítményfokozók használatát, az IWF a várható eltiltásokon felül 50 ezer dollár befizetésére kötelezte a bolgár szövetséget.

A vb-n először a férfi 56 kg-os súlycsoport 35 fős mezőnye lépett a tárcsákhoz, közte férfi csapatunk legnagyobb reménysége, Tancsics László. A BKV Előre 25 éves versenyzője 2001-ben 7., 2002-ben 5. volt a vb-n, egyéni csúcsa 265 kg (szakításban 120, lökésben 145), s mindenképpen az első 8 helyezett közé vártuk. Mint ismert, a vb olimpiai kvalifikációs verseny, az athéni kvótákat a nemzetek pontversenyében elfoglalt helyezések alapján osztják ki az országoknak. Az egyes súlycsoportokban csak összetettben lehet pontot szerezni, s az 1-25. helyezettek kapnak pontot. A magyar szakvezetés a vb előtt úgy foglalt állást, kerüli a túlzott kockázatvállalást, hiszen ha valaki érvényes kísérlet nélkül kiesik, az komoly negatív következményekkel járhat.

S Tancsics esetében éppen ez történt! Szakításban 120 kg-on kezdett, azaz egyéni csúcsán, de mind a három próbálkozása sikertelen lett. Lökésben már nem is jelentkezett be.

"Tancsics Laci teljesítménye nagy csalódás. A tanulság az, hogy jobban kell megválasztani versenyzőink kezdő súlyát" - kommentálta a történteket Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke.

A súlycsoportban az összetett, a szakítás és a lökés aranyérmét is a kínai Vu Mej-jin nyerte. Érdekesség, hogy a kínai versenyző összetettben ugyanúgy 287,5 kg-mal győzött, mint a tavalyi varsói vb-n. A török Halil Mutlu világcsúcsaitól - 305, 138,5 és 168 kg - azonban messze jár. A kétszeres olimpiai bajnok Mutlu Vancouverben a 62 kg-os súlycsoportban indul.

Eredmények
férfiak, 56 kg: 1. Vu Mej-jin (kínai) 287,5 kg (127,5; 160); 2. Jigau (román) 280 (125; 155); 3. Artuc (török) 277,5 (125; 152,5)
szakítás: 1. Vu Mej-jin 127,5 kg; 2. Artuc 125; 3. Lu Jin-bi (kínai) 125
lökés: 1. Vu Mej-jin 160 kg; 2. Vang Sin-juan (tajvani) 155; 3. Jigau 155

Fábik Tibor