Vágólapra másolva!

Pappas és Kastor kapja a Jesse Owens-díjat

Az amerikai atlétikai szövetség a sportág szakírónak döntése alapján 2003-ban a férfiaknál a tízpróbázó világbajnok Tom Pappasnak, a nőknél a mezeifutó-vébén 8 km-en ezüstérmet szerzett Drossin Kastornak ítélte oda a Jesse Owens-díjat.

A sportág egyik legnagyobb hérosza, az 1936-os berlini olimpián négy aranyérmet nyert Jesse Owens nevét viselő, 1981-ben alapított trófeát tavaly Tim Montgomery és Marion Jones kapta. Utóbbi háromszor részesült ebben az elismerésben, mint ahogyan korábban Michael Johnson is. Érdekesség, hogy Carl Lewis csak kétszer. Az idei jelöltek a férfiaknál John Capel, Justin Gatlin, Allen Johnson, Tom Pappas, Dwight Phillips és Tyree Washington, a nőknél Amy Acuff, Gail Devers, Drossin Kastor, Torri Edwards, Regina Jacobs és Kelli White voltak. Meglepő, hogy a doppingvétségen ért Jacobs és White is felkerült a szűkített listára.

A sportág szakírói és a média képviselői a férfiaknál a többpróbázó Tom Pappasra adták a legtöbb voksot, akire igazán nem lehet mondani, hogy érdemtelenül lett a befutó. Elvégre a párizsi szabadtéri vb-n megnyerte a tízpróbát, a birminghami fedett pályás vb-n pedig a hétpróbát. A nőknél Drossin Kastor Jesse Owens-díja viszont kétségkívül sokakat meglephet, hiszen esetében egy kevésbé ismert atlétáról van szó. Kastor a lausanne-i mezeifutó-vébén 8 km-en ezüstérmes lett, a csapatban bronzérmes, s ebben az évben 2:21:16 órára javította a maratoni futás amerikai rekordját.

Fábik Tibor