Vágólapra másolva!
Vitalij Klicsko, a két herkulesi termetű Klicsko fivér idősebbike szombatról vasárnapra virradóra meghódította Manhattant. A 32 éves ukrán profi nehézsúlyú ökölvívó a Madison Square Garden húszezer nézője előtt a második menet vége előtt hat másodperccel kiütötte a kanadai Kirk Johnsont, s ezzel a WBC ranglistáján az első helyre került a kihívók között. Nagyváltósúlyú világbajnokunk, Kótai Mihály a dominikai Elias Cruz elleni KO-győzelmével profi pályafutása 26. győzelmét aratta. 

A világbajnok Lennox Lewisnak feltétlenül meg kell verekednie a 202 centis ukrán óriással, vagy ha nem, és a visszavonulást választja a brit, akkor Corrie Sanders-Vitalij Klicsko meccs lesz a megüresedett trónért.

A mérkőzés teljesen egyoldalúra sikerült, annak ellenére, hogy Johnson sem akárki: a meccsre irigylésre méltó mérleggel (34 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség) állt ki. A két ökölvívó együttes súlya 510 fontot, 231 kilót tett ki, ebből a jókora "úszógumit" viselő Johnson 118-at, a szálkás, atlétatermetű Klicsko 113-at vállalt.

Johnson szinte meg sem tudta ütni Klicskót, aki először 45 másodperccel a második menet vége előtt került padlóra. Ekkor még nyolc után feltápászkodott, de akkor Klicsko - aki most már hosszabb ideje Los Angelesben él - a tőle megszokott, pörölycsapásszerű jobbegyenesekkel megint leütötte, s Arthur Mercante Jr. vezetőbíró kihirdette a KO-t.

Klicskónak ezzel 33-2-re javult a mérlege, harminchárom győzelméből 32-t kiütéssel aratott. "Hello, Lennox. Tudom, hogy láttad a mérkőzést. Nagy bajnok vagy, de le tudlak győzni!" - Klicsko ezt kiáltotta a ringből, Lewisnak címezve, akitől június 21-én, a Los Angeles-i Staples Centerben vitatható körülmények között szenvedett leléptetéses vereséget. A pontozóknál Klicsko vezetett, ám a bíró úgy ítélte meg a hetedik menetben, hogy az ukrán szemhéjsérülései annyira súlyosak, hogy a küzdelem további folytatása egészségét veszélyeztetné. A mostani mérkőzés annyira egyoldalú volt, hogy Klicsko 55, célba talált ütésével szemben Johnson mindössze kilencet tudott felvonultatni.

Az est másik, nagy érdeklődéssel várt nehézsúlyú összecsapásán az új Rocky Marcianónak kikiáltott olasz származású Joe Mesi ugyan pontozással legyőzte Monte Barrettet, de teljesítménye kiábrándító volt. Barrett a hetedik menetben egy balhoroggal le is ütötte Mesit, ám a 10 menetes csata végén minimális arányban (95-93, 94-93, 94-94) Mesit hozták ki győztesnek, akinek így most 28-0 a mérlege.

Ch. Gáll András

[origo]