Vágólapra másolva!
A nyitó után a befejező napon is Európa-bajnoki címet szerzett Risztov Éva: a magyar klasszis a vasárnap délutáni döntőben a 400 m vegyesúszásban védte meg 4:33.57 perces idővel tavaly Riesában kiharcolt titulusát.

A Bp. Spartacus kiválósága már az első úszásnemben, pillangón az élre állt, s bár amennyire tudta, követte őt Tolkacseva, az orosznak végig csak a másodhegedűs szerepe jutott. Risztov háton, majd a leggyengébbnek tartott műfajában, mellen is remekül tempózott, ellenállhatatlanul hasította a vizet, s a befejező száz métert már a nagyon is biztos győzelem tudatában sprintelhette végig, több mint egy testhossznyi előnnyel csapva célba orosz riválisa előtt.

A 18 éves magyar versenyző a 200 m pillangó után tehát 400 m vegyesen második dublini sikerét aratta, s két aranyérméhez még egy bronzot is hozzátett 800 m gyorson nyújtott teljesítményének eredményeként, vagyis - még ha 400 m gyorson elért ötödik helye mérsékeltebb produkciónak számít is tőle - összességében remek Eb-mérleggel zárt Írországban.

A férfiak 100 méteres hátúszó döntője volt a következő magyar érdekeltségű esemény: Cseh László ötödikként csapott célba. A Risztovhoz hasonlóan 18 esztendős és ugyanúgy Turi György mesteredzőnél a Bp. Spartacusban készülő Cseh László - a 400 méteres vegyesúszás tavalyi rövidpályás Eb-bronzérmese, nagymedencés világbajnoki második helyezettje és idei újdonsült rövidpályás Európa-bajnoka - 100 m háton is önmaga elvárásainak megfelelően akart szerepelni, méltóképpen búcsúzni Dublintól, jóllehet ebben a számban akadnak nála jobbak is Európában, különösen 25 méteres medencében. A magyar kitűnőség teljesítette a feladatot, hiszen 52.39 másodperces új egyéni rekorddal szerezte meg az ötödik helyet.

A nap harmadik magyar szereplője Szepesi Nikolett, a Bp. Spartacus ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmese volt, aki ugyancsak dicséretet érdemel, mivel a 16 éves ifjú hölgy újabb egyéni csúccsal, 2:09.62 perces idővel a hetedik helyen végzett a 200 méteres női hátúszás döntőjében.

Összességében a National Aquatic Centerben kétszeres első és egyszeres harmadik helyezett Risztov Éva, továbbá a dobogó legtetejére egy ízben felálló Cseh László révén a magyar rövidpályás úszóválogatott három arannyal és egy bronzzal térhet haza Dublinból.