Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) végrehajtó bizottsága kiosztotta a szabadkártyákat az athéni olimpiára, s női tornában az egyiket Szarka Krisztinának adta. A jövő évi ötkarikás játékok torna versenyein így két magyar indul, Gál Róbert korábban az anaheimi vb-n szerzett kvótát. Ritmikus gimnasztikában nem lesz magyar érdekeltség, kéziszercsapatunk nem kapott szabad kártyát.

A Nemzetközi Tornaszövetség égisze alá tartozó szakágakban - szertorna, ritmikus gimnasztika, trampolin - az athéni olimpián együttesen 312 versenyző indulhat, s a szabad kártyák kiosztása után 307 hely már foglalt. Szertornában és trampolinban (az ugróasztalosoknál) egy-egy férfi és női, valamint egy rg-s egyéni induló személyéről később egy háromoldalú bizottság dönt.

Lebontva a részvételi adatokat, Athénban férfi tornában 98, női tornában 98, ritmikus gimnasztikában egyéniben 24, csapatban 60 (tíz csapat), trampolinban 16 férfi és 16 női versenyző indulhat. A szertornászoknak egyetlen kvalifikációs versenyen, az augusztusi anaheimi vb-n kellett megszerezni a kvótát. Itt férfi csapatunk messze a várakozás alatt teljesítve 21., a női 24. lett, ami egyetlen kvótát sem ért. Az egyéni összetett eredményei alapján egyedül Gál Róbert (aki az ugrás döntőjében 4., talajon 7. lett) biztosította a helyét az olimpián. A nőknél a csapatunkból legjobban szerepelt Szarka Krisztina, a KSI 17 éves versenyzője egyetlen hellyel maradt le a kvótáról.

A FIG a férfiaknál és a nőknél is 3-3 szabadkártyát osztott ki, ám egyáltalán nem volt automatikus, hogy ezeket azok kapják, akik a vb-n csak egy hajszállal maradtak le az athéni részvételről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságon belül vezérlő elv, hogy a szabadkártyákat jellemzően a "kis országoknak" kell fenntartani. Így kapott ezúttal a férfiaknál egy tunéziai és egy puerto ricói tornász is, miközben a finnek és a lengyelek hoppon maradtak, pedig a korábbi világbajnok Tanskanen, illetve Blanik révén klasszisversenyzőkkel rendelkeznek, s a vb eredményei alapján nekik járt volna a szabadkártya. A nőknél Szarka Krisztina szerencsére nem esett áldozatául az olimpiai eszme kiterjesztésének, s egy fehérorosz és egy dél-afrikai tornásznővel együtt bekerült az athéni indulók mezőnyébe.

De leszögezhetjük, hogy ezt a szabadkártyát mintegy kárpótlásként is kapta a magyar szövetség. Ugyanis a budapesti ritmikus gimnasztika vb-n méltatlanul lepontozott, s 11. helyen zárt kéziszercsapatunk sajnos nem lesz ott Athénban. A vb-n az első 8 helyezett csapat szerzett kvótát, a két szabad kártyát pedig a magyar szövetség minden diplomáciai erőfeszítése ellenére a 9. brazilok és a 10. lengyelek kapták. A magyar csapat hivatalosan első számú tartalék, de ez a titulus gyakorlatilag semmit sem ér, mert annak nulla a valószínűsége, hogy valamelyik együttes visszalépjen.

Fábik Tibor