Vágólapra másolva!
A hét végi, Komjádi uszodabeli felkészülési versenyen Kiss Gergő, az ajkai Rája 15 éves (1988-as születésű!) tehetsége az 1500 méteres gyorsúszásban 15:26.95 perces idővel jócskán megközelítette Kalaus Valter 15 éve fennálló, 15:23.01-es felnőtt országos csúcsát. Farkas András tanítványa, ha még nem is a jövő évi athéni olimpián, de a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon dicsőséget hozhat a magyar hazának.

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya nem is lepődött meg Kiss Gergő teljesítményén - talán azért nem, mert az ő fiát - aki pár éve maga is remek gyorsúszó volt - is ugyanígy hívják.

- Sokan ugrattak, hogy esetleg az ajkai srác is az én fiam, de mindössze névrokonságról van szó - magyarázta mosolyogva az "úszópápa", Egerszegi Krisztina, Güttler Károly és Kovács Ágnes egykori mestere.

- A laikus azt hinné, a semmiből érkezett ez a tehetséges fiú.
- Nem éppen a semmiből, mert Ajkán most már pár éve sikeresen dolgozik Farkas András edző, az ígéretes gyorsúszó, Nagy Réka is az ő tanítványa. Szerencsére újabb és újabb tehetségek bukkannak fel, nem fenyegeti veszély a magyar úszósport jövőjét. Ott van például a 200 mellen szupertehetséges Gyurta Dániel, Széles Sándor és Kovácshegyi György tanítványa.

- Kiss Gergő már az athéni olimpián befuthat?
- Talán még nem, de a 2006-os budapesti Eb-n az egyik ászunk lehet.

- Miként Cseh László is, aki 100 pillangón megjavította egyéni csúcsát.
- Laci Turi György tanítványa, de annak idején a hát-, a gyors- és a pillangóúszását én csiszoltam, majd később Turi Gyuri felhozta a kellő szintre a mellúszását, és a négy úszásnemet összerakta - így lett Laci a világ egyik legjobb vegyesúszója.

- Mondja meg őszintén: legyőzheti Phelpst az athéni olimpián 400 vegyesen?
- Nem tudom, azon vagyunk, hogy legyőzhesse. Tudja, óriási pechje van Lacinak: a földkerekség legjobb úszójával kell megküzdenie, aki ráadásul csak pár hónappal idősebb nála, tehát még azt sem állíthatjuk, hogy az idő Lacinak dolgozik. Thorpe már leszálló ágban van, vitathatatlanul Phelps napjaink legjobb úszója.

- Az Év sportolója díjátadó gálán, múlt csütörtökön, mintha az úszó "különítmény" nem lett volna maradéktalanul boldog.
- Persze, hogy nem, amikor mindnyájan meg voltunk győződve, hogy Turi György előrébb végez az év edzője választáson. Risztov Éva és Cseh Laci összesen négy világbajnoki ezüstérmet szerzett, s ők, ugye, Gyuri tanítványai.

Ch. Gáll András