Vágólapra másolva!
Akárki akármit mond, magával a ténnyel nem lehet vitatkozni: Kótai Mihály az első olyan magyar profi bokszoló, aki megvédte világbajnoki címét. Az Olaf Schröder által menedzselt nagyváltósúlyú ökölvívó szombaton este a londoni York Hallban egyhangú (119-110, 119-112, 119-112) pontozással legyőzte a francia Monney Sekát, és ezzel megőrizte a WBF (World Boxing Foundation) világbajnoki övét.

A meccsre mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy szép. Kótai, aki 69,4 kilóval mérlegelt, módszeresen őrölte fel a hosszabb karú, 180 centis, végtelenül szívós - de az ökölvívás tudományából kevés ismerettel rendelkező - Seka (68,0 kg) védelmét, megrendíteni, pláne padlóra küldeni azonban nem volt képes a betonfejű, sötét bőrű fickót. Az egyetlen gondot csak Kótai korai sérülése jelentette, de a szemöldökrepedés nem súlyosbodott, így nem fenyegetett a leléptetés veszélye.

Kótai Mihály mérlege így most 27-1-0-re javult, 13 KO-val, Monney Seka mutatója 14-6-1, közte 10 KO. Misi a boxrec.com mértékadó, szervezetektől független világranglistáján a 47. helyről a 41.-re jött előre.

Veres László, Kótai edzője dicsérte tanítványát: "Misi az első pillanattól az utolsóig uralta a mérkőzést. Az elején szigorú testütésekkel teremtett magának tekintélyt, aztán fejre is dolgozott, de ezt a Sekát még senkinek sem sikerült kiütnie. Végül simán győzött."

- Mit szól ahhoz, hogy az RTL Klub stúdiójában Kovács Kokó István kritikával illette Kótai teljesítményét?
- Én is hallottam ezeket a híreket, de nem tudok velük mit kezdeni. Nem esik jól, de mit csináljak? Misi azon túl, hogy megnyerte a meccset, megvédte világbajnoki címét, mit tehetett volna még? A szorító körül mindenki örült, boldog volt, nem kellene elrontani a jó kedvünket. Hiszen Jerry Storey, a neves ír edző, akinél Belfastban is készült Misi, melegen gratulált az összecsapás után.

Kótai boldogan nyilatkozott címvédéséről: "Azt, amit terveztünk, meg tudtam valósítani. Két kisebb holtpontom volt, az első mindjárt a meccs elején, amikor könnyebben felrepedt a szemöldököm, a második a hatodik menetben, de mindkettőt átvészeltem."

- Nem tudta volna kiütni Sekát?
- Nem hinném. A francia fiú profi karrierje során még sohasem volt padlón. Pedig sokszor tisztán eltaláltam, ilyen ütésektől más talán lement volna, ő azonban - vérző orral ugyan, de - állta a sarat.

- Tudja már, ki ellen bokszol legközelebb?
- A tervek már készen állnak, körülbelül hetven nap múlva lépek ismét szorítóba, de hogy ki ellen, az még nem publikus. Először is három hét pihenésre van szükségem, a szemhéjsérülésemnek teljesen össze kell forrnia.

Szántó Imre szövetségi kapitány, akinek a keze alatt a 2000-es tamperei amatőr Eb-n Kótai bronzérmet szerzett, nem köntörfalazott. "Örüljünk annak, hogy Misi győzött, ez a találkozó legnagyobb pozitívuma. Ő már az amatőr mezőnyben is az állóképességével, a küzdeni tudásával, nem pedig a virtuozitásával tűnt ki."

- Szakmai szemmel nézve hogyan bokszolt?
- Nézze, nem akarok semmi rosszat mondani, így az a véleményem, hogy a jövőben inkább technikai és taktikai téren kellene fejlődnie Kótainak, nem pedig erőnlétileg.

- Szóval, nem volt egy jó meccs?
- Ha már mindenképpen ki akarja csikarni belőlem: ha nem Misi a találkozó egyik résztvevője, hanem, mondjuk, egy szlovák bokszoló, akkor már a második menet után átkapcsolok egy szappanoperára. Az RTL Klubnak nagyon kell vigyáznia a bokszközvetítéseivel. A korábbi Kovács-meccsekkel meg a minapi Erdei-González vb-döntővel roppant magasra helyezte a mércét, már ami a nézettséget illeti, de ha nem azon az ösvényen jár a csatorna, akkor a három-négy milliós közönség könnyen elenyészhet. De visszatérve a Kótai-Seka mérkőzéshez: ne fanyalogjunk, hanem örüljünk. Ugyanis sokkal jobb csúnyán győzni, mint szépen kikapni.

Ch. Gáll András