Vágólapra másolva!
A Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánc kettős a kötelező program után a várakozáson felüli 8. helyen áll a budapesti Európa-bajnokságon. A férfiaknál Tóth Zoltán sajnos elrontotta a rövid programját, s már csak mint a rendező ország képviselője, versenyen kívül mutathatja be a kűrjét. Vezet az orosz Pljusenko, de a kedd éjszakába nyúlt rövid programban a francia Joubert alaposan megszorongatta.

A jégtáncosok kötelező programjában az Ausztria-keringő dallamára kellett korcsolyázni, s ez a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettősnek is szépen sikerült. A tavalyi junior Grand Prix-döntőben győztes fiatalok (Attila 21, Nóra 18 éves) várakozáson felüli eredményként a 8. helyen végeztek.

"Azt nem mondom, hogy életünk legjobbját futottuk, de azért nem volt rossz! Amúgy egyáltalán nem izgultunk, reggel hat órakor már talpon voltunk, nyolckor kijöttünk a jégre edzeni, belakni a pályát, mert ez is kell ahhoz, hogy meglegyen a magabiztosságunk. Köszönjük a közönség biztatását, ami ugyancsak jól jött!" - nyilatkozta a páros szóvivőjének számító Hoffmann Nóra.

A versenyben a papírformának megfelelően az orosz Navka, Kosztomarov duó vezet, megelőzve a bolgár Denkova, Sztavijszkij és az ukrán Grusina, Goncsarov kettősöket. Folytatás csütörtökön, az original programmal.

A férfiak rövid programjában a legnagyobb favoritnak számító olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Pljusenko a kombinációjában megingott; s a négyfordulatos toe-loophoz csak dupla toe-loopot tett hozzá a tervezett tripla helyett. Ám ettől eltekintve magabiztosan futott, előadásmódja pedig a tőle megszokott frenetikus volt.

A művészi hatásra az egyik bírótól megkapta a maximális 6-os pontszámot is. De az utolsóként szólított francia Joubert hasonlóképpen nagyot alakított, ráadásul ő teljesen hibátlan programmal rukkolt ki. Mi több, ő a négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációt is megugrotta! A pontozók azonban úgy döntöttek, hogy Pljusenko volt a jobb.

Forrás: MTI
Tóth Zoltán

S bár az orosz versenyző a Budapest Sportarénában is nagy kedvenc, a nézők jelentős része úgy vélte - s ennek hangot is adott -, hogy ezen a napon bizony Joubert jobb volt nála!

"A térdsérülésem kétségkívül zavar, de jó formában éreztem magam, és nem számítottam arra, hogy gondom lesz a kombinációval" - ismerte el Pljusenko.

"Bár nem néztem a többieket, a közönségzajból kikövetkeztethettem, hogy mindenki nagyon jól teljesített. És tényleg így történt, ez egy félelmetes verseny volt!" - kommentálta a történteket a tavalyi Eb-n ezüstérmet szerzett Joubert, aki már a programja végén diadalmasan csapott a levegőbe, jelezve, hogy felettébb elégedett. S még a pontozók döntése sem bántotta.

A férfi mezőny egyetlen magyar indulója, Tóth Zoltán nem esett el ugyan, de sokat bizonytalankodott, s a 19. helyről visszaesett a 25.-re. Ez azt jelenti, hogy nem jutott tovább a legjobb 24 közé. Mint a rendező ország képviselője, a kűrjét versenyen kívül mégis bemutathatja. A szabadkorcsolyázást csütörtökön rendezik.

Eredmények
jégtánc, állás a kötelező program után: 1. Navka, Kosztomarov (orosz) 0,4; 2. Denkova, Sztavijszkij (bolgár) 0,8; 3. Grusina, Goncsarov (ukrán) 1,2; ... 8. Hoffmann Nóra, Elek Attila 3,2.

férfiak, állás a rövid program után: 1. Pljusenko (orosz) 1,0; 2. Joubert (francia) 1,6; 3. Klimkin (orosz) 2,6; ... 25. Tóth Zoltán 19,6.

Fábik Tibor

[origo]