Vágólapra másolva!
Minden idők legnépesebb hazai felnőtt sporteseménye lesz az egy hónap múlva kezdődő budapesti fedettpályás atlétikai világbajnokság. A Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre 144 ország 860 versenyzője nevezett - derült ki a vb csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A résztvevők száma a szintteljesítés időszaka - február 29. - után várhatóan 10-20 százalékkal csökken, de az indulói létszám így is rekordot jelenthet majd. Szalay Péter, a szervezőbizottság ügyvezető elnöke emlékeztetett rá, hogy 1989-ben, amikor Budapest először adott otthont fedett vb-nek - a magyar főváros az első duplázó az 1987 óta íródó sorozat történetében - 63 nemzet atlétái álltak rajthoz az azóta leégett Budapest Sportcsarnokban. A fedett vb növekvő népszerűségéhez hozzájárul, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) 2,5 millió dollár pénzdíjat oszt ki, a világcsúcsért 50 ezer jár.

A prémiumokra kevés eséllyel pályáznak a magyar versenyzők. Amint Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, az amúgy is kis létszámú csapatot sérülések tizedelik, emiatt kérdéses a fedett Eb-második Győrffy Dóra indulása, a szabadtéren Eb-bronzérmes távolugró, Vaszi Tünde sarokproblémái következtében pedig inkább rúdugrásban szeretne nevezni, de ebben a számban még nem rendelkezik vb-szinttel. Döntőre és jó helyezésre 60 m-en Dobos Gábor és 800 m-en Varga Judit pályázhat.

Csapathirdetésre a vb főpróbájának számító nyílt országos bajnokság és IAAF-permitverseny (február 23-24.) után kerül sor. A jelenleg 800 millió forint költségvetéssel gazdálkodó és nullszaldóban reménykedő szervezőbizottság már sikerként könyvelheti el, hogy mindhárom versenynapon telt ház lesz a BS-ben a délutáni döntők alatt. Ezért a BS melletti Syma-csarnokban vb-házat hoznak létre, ahol a szurkolók - a belépés ingyenes - óriáskivetítőn követhetik figyelemmel a versenyeket, esténként pedig könnyűzenei koncerteken szórakozhatnak.

Ifj. Mátraházi Imre versenyigazgató kiemelte, hogy a 28 szám közül a 200 m utoljára szerepel a fedett vb programjában. Pénteken 4, szombaton 9, vasárnap pedig 15 finálét rendeznek.