Vágólapra másolva!
Doppingügyének hátteréről nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek Dankó Ilona, akinek a tavaly novemberi vancouveri súlyemelő vb után elvégzett ellenőrző vizsgálata (mind az A, mind a B próba) pozitívnak bizonyult.

Dankónak a 75 kg-os kategóriában összetettben elért 4. helyét megsemmisítették, a versenyből kizárták, a csapatversenyben pedig az általa szerzett 22 pontot levonták a magyar női válogatottól, amely mindezek ellenére megőrizte 3 olimpiai kvótáját.

Dankó Ilona az üggyel kapcsolatban a következő nyilatkozatot adta az MTI-nek: "Már a világbajnoki felkészülésem során komoly gondjaim voltak a fogyasztással, hiszen a kanadai világbajnokságot megelőzően a szeptemberi, kecskeméti Messzi István emlékversenyre, majd az egy hónappal későbbi kisbéri országos bajnokságra sem tudtam lefogyni" - elevenítette fel a történteket a súlyemelő. "Sajnos a súlyproblémámmal egészen a vb kezdetéig küszködtem, s miután a vb előtt pár nappal átutaztunk a dominikai edzőtáborból Kanadába, még mindig négy kg felesleg volt rajtam. Minden megengedett eszközzel próbáltam hozni a súlyomat, de erre képtelen voltam. Ismert dolog volt számomra, ha nem sikerül a fogyasztásom, el sem indulhatok a világbajnokságon, hiszen súlyfelesleggel nem állhattam volna dobogóra a plusz 75 kilós súlycsoportban, ahová Laczi Katalint és Varga Viktóriát nevezték. Ha nem tudtam volna elindulni Vancouverben, nemcsak az esetleges saját olimpiai szereplésem, hanem a női csapat kvalifikációja is veszélybe került volna. Sportolói pályafutásom vége felé járva életem nagy lehetősége előtt álltam, amit semmiképpen sem akartam kihagyni. Ezért vállaltam annak kockázatát - a rajtlista előzetes ismeretében -, hogy a testsúlyom csökkentése érdekében vízhajtót veszek be. Kijelentem, hogy ezzel az ügyet lezártnak tekintem, ezen túl más nyilatkozatot nem teszek. Mindezt tudattam Dolovai Tamással, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökével is."

Az MTI megkereste Dolovai Tamást, aki közölte: Dankó Ilona nyilatkozatához sem most, sem a jövőben nem kíván semmit hozzátenni.