Vágólapra másolva!
Váratlanul elhunyt szombat este Marco Pantani olasz kerékpáros, aki 1998-ban egyszerre megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d'Italiát. A 34 éves Pantanit Riminiben, egy szállodai szobában találták holtan, halálának okát egyelőre nem közölték. A nyomozók vezetője vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfőn végzik el.

Az első sajtóértesülések szerint erőszaknak nem volt nyoma a testén, bár szobája rendetlen volt. A helyiségben több doboz orvosságot, köztük nyugtatókat találtak, a holttest hiányos öltözékben a földön feküdt.

A hazája egyik legnépszerűbb kerékpárosának számító Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását is fontolgatta. Nevéhez összesen 36 jelentős győzelem kötődik, az elsőt 1994-ben egy Giro-szakaszon, az utolsót 2000-ben egy Tour de France-etapon aratta. Legsikeresebb éve 1998 volt, amikor mindkét körversenyt megnyerte. 1965 óta ő volt az első olasz, aki Tour de France-t tudott nyerni. 1999-ben doppingvád miatt kizárták az olasz körversenyből. 2002-ben nem indulhatott, mert kiderült, hogy az előző évben inzulint használt.

Tavaly Pantani még versenyzett, 14. lett a Giro d'Italián. A Tour de France-on viszont nem indult, mert depressziós problémái miatt kórházban kezelték. Halála megrázta az egész kerékpáros társadalmat. Marco Cipollini, szintén olasz volt világbajnok kerékpáros vasárnap hajnalban kijelentette, hogy az egész sportágat sújtó óriási tragédiáról van szó.

A nyomozók vezetője vasárnap boncolást rendelt el, hogy megállapítsák, mi okozta Pantani halálát. A vizsgálatot a tervek szerint hétfőn végzik el. Paolo Gengarelli rendőrfőnök elmondta: a 34 éves sportoló halálával kapcsolatban kizárják az idegenkezűséget, és tény, hogy a holttest mellett több doboz nyugtatót találtak. Gengarelli azt is elárulta, hogy Pantani - aki régóta depresszióban szenvedett - néhány sort írt egy, a szobában talált papírlapra, de mint fogalmazott: a írás nem búcsúüzenet volt.

A kerékpáros közel egy hete költözött be a hotelbe, és azóta szinte senkivel sem kommunikált, a családjával és a barátaival sem tartotta a kapcsolatot. Az utóbbi napokban már csak vacsoraidőben mozdult ki a szobájából, és a személyzetnek éppen az tűnt fel, hogy szombaton este ez nem történt meg. Kopogtattak nála, s miután nem érkezett válasz, a pótkulccsal kinyitották az ajtót, de már csak a padlón fekvő holttestre találtak.

A Kalóznak becézett Pantani pályafutását többször is doppingbotrány árnyékolta be, depresszió és kábítószer-függőség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték. A klasszis kerekes halála sokkolta egész Olaszországot, ezt hűen tükrözi a Gazzetta dello Sport vasárnapi címlapja, amelyen ez áll: "Elvesztett hős, imádtunk téged".