Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban újabb országok küldték el nevezéseiket a március 5-7. közötti budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságra, s e szerint a várhatóan részt vevő nemzetek száma 153-ra emelkedett. Bővült a hozzánk érkező sztárok neve is, s itt az első helyre a távolugrás sydneyi olimpiai bajnoka, a kubai Ivan Pedroso neve kívánkozik. A kommentátorok között pedig a 100 m-es síkfutás 1996-os olimpiai bajnokát, az exvilágcsúcstartó kanadai Donovan Baileyt is köszönthetjük.

Úgy tűnik, az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) csak azért állapította meg a vb-re a nagyon korai, január 5-ei előnevezési határidőt, mert ismeri tagországait, és tudja, hogy egyes szövetségek az utolsó percben jelentkeznek majd, gyakorlatilag összemosva az elő- és a végső nevezéseket. Ennek megfelelően a szervezőbizottsághoz a napokban újabb országok jelentkeztek be, többségében csak egy versenyzővel. Bizonyára anyagi megfontolásból, hiszen nemzetenként egy fő utazási és szállás költségeit a vb rendezői fizetik. A legújabb résztvevők Afrikából és Óceániából jelezték érkezésüket: Kongó, Gabon, Tanzánia, Togo és a Mariana-szigetek.

A legújabb adatok szerint március első hétvégéjén 153 ország atlétái állnak rajthoz a Budapest Sportarénában. A pillanatnyi versenyzői létszám 890, őket 505 edző, vezető, orvos, gyúró kíséri el, azaz egyelőre 1395 hivatalos résztvevővel kell foglalkoznia a szervező bizottságnak. De akkor még nem szóltunk a 300 újságíróról, 150 fotósról, 100 külföldi és 250 magyar televíziósról és a legalább ezres létszámú magyar és külföldi vendégseregről. A szakkomentátorok között lesz a kanadai Donovan Bailey is, az 1996-os atlantai olimpia férfi 100 m-es bajnoka, a korábbi világcsúcstartó.

Bár a meghosszabbított név szerinti nevezési határidő csak február 29-én jár le, már jó néhány világsztár érkezését biztosnak lehet tekinteni. Alakul az öt- és hétpróba mezőnye, ahová a versenyzők nem szintteljesítés, hanem meghívás alapján kerülhetnek be. A férfiaknál jelezte érkezését a cseh Roman Sebrle (a tízpróba világcsúcstartója), a nőknél pedig Eunice Barber. A francia atlétanő tavaly a párizsi szabadtéri vb-n távolugrásban arany-, hétpróbában pedig ezüstérmes lett. Az IAAF online rendszerű - és csak a szervezők számára publikus - nevezési listáját böngészve azonban már tudjuk, hogy többpróbában nem lesz visszavágó közte és a svéd Caroline Klüft között, mert a szőke északi lány, aki a tavalyi birminghami fedett pályás vb ötpróba bajnoka is, ezúttal a távolugrást választja. Viszont három honfitársa, Christian Olsson (férfi hármasugrás), Stefan Holm (férfi magasugrás) és a csinos Kajsa Bergqvist (női magasugrás) egyaránt címe megvédésére készül Budapesten.

De a férfi 3000-en, illetve női 800-on már biztos indulónak számítható etióp Haile Gebrselassie (kétszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok) és a mozambiki Maria Mutola (olimpiai és nyolcszoros világbajnok) után a harmadik igazi "megasztár", aki bejelentkezett, az a kubai Ivan Pedroso. A férfi távolugrás sydneyi olimpiai bajnoka szabadtéren négy, fedett pályán pedig Mutolához hasonlóan öt vb-aranynál tart. Tavaly sérüléssel bajlódott, de a jelek szerint az olimpiára ismét formába lendülhet, idei legjobb eredménye 801 cm.

Fábik Tibor