Vágólapra másolva!

Harmincezren búcsúztatták Marco Pantanit

Több mint 30 ezer ember kísérte el utolsó útjára a szombat éjszaka elhunyt Marco Pantanit, az olasz és a francia országúti kerékpáros körverseny 1998-as bajnokát.

A gyászszertartásra, amelyre a 34 éves klasszis szülővárosában, a Cesena melletti Cesenaticóban került sor, csak a családtagok és a barátok mehettek be. A kint várakozó rajongók ezrei, akiknek többsége sárga karszalagot viselt a Tour de France győztesének járó mezre utalva, hangszóróból hallgathatták a misét.

A templomba - egy helyi fotóst kivéve - nem engedték be a média képviselőit, ugyanis a család jelentős részben az újságírókat okolja a Kalóznak becézett kerekes hosszú éveken át tartó depressziójáért. A kisvárosban, ahol minden ház ablakát Pantani képe borítja, a polgármester szerdára gyásznapot hirdetett, így a boltok, üzletek délután már nem nyitottak ki.

Pantani holttestét szombat éjjel találták meg Riminiben, egy szállodai szobában. A boncolás megállapította, hogy agyi és tüdőödéma okozta a halálát, de hogy ezeket mi idézte elő, azt várhatóan csak hetek múlva tudják megállapítani az illetékesek. A szobában négy különböző antidepresszáns dobozaira bukkantak, amelyek közül több üres volt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a doppingolás miatt többször eltiltott, depresszióval küzdő kerékpáros - tudatosan vagy véletlenül - túladagolta a szereket.