Vágólapra másolva!
Nagy "Csonttörő" János megvédte a Boksz Világszervezet (WBO) és egyben megszerezte a Boksz Világszövetség (WBA) kispehelysúlyú kisvilágbajnoki övét, miután egyhangú pontozással legyőzte a bolgár Kirkor Kirkorovot Tapolcán.

"Kirkorov hiába vett itt Tapolcán egy jó nagy sporttáskát, nincs mit beleraknia, mert a két kisvilágbajnoki öv itt maradt nálam!" - pózolt Nagy "Csonttörő" János a szombati címmérkőzés után az öltözőben, percekkel a bolgár Kirkor Kirkorov elleni nagypehelysúlyú összecsapás után, melyet fölényesen, nagyon is egyhangú pontozással nyert meg. Ezzel Klein Csaba tanítványa egyesítette a WBO (általa védett) és a WBA (eddig gazdátlan) interkontinentális bajnoki címét, és ahogy mestere jósolja, most már csak egyetlen meghódítandó magaslat maradt számára: a világbajnoki cím. Klein szerint erre a csatára már idén sor kerülhet.

A tapolcai "Dupla vagy semmi" gála, a Felix-Promotion rendezvénye zsúfolásig megtöltötte a Balaton-Felvidék fővárosának kétezres sportcsarnokát. Újólag bebizonyosodott: a szurkolók nem sajnálják a pénzt egy-egy jó profiboksz-eseményre, a szorító melletti, úgynevezett "ringside" üléseket 35 000 forintért is úgy kapkodták el, mint a cukrot.

A versenyzőknek otthont adó helyi Hunguest Hotelben szombaton már ismert volt a friss hír: a négy nagy profiboksz-világszervezet februári világranglistáján Nagy Jani mind a négy rangsorban az első tíz között található! Ilyesmire még egyetlen magyar hivatásos ökölvívó esetében sem akadt példa.Csonttörő a legjelentősebb szövetségnél, a WBC-nél januárban még csak a 12. volt, most viszont feljött a tizedik helyre, az IBF-nél Nagy a tizedik, a WBA-nál a negyedik, a WBO-nál a nyolcadik.

Ekkor, este hat körül Jani mér édesdeden aludt hotelszobájában, s a csendes pihenő alatt Klein mester rokonszenves határozottsággal magyarázta: ha tanítványa este megveri Kirkorovot, akkor még idén megmérkőzhet valamelyik szervezet világbajnoki címéért. Klein úgy véli, a kubai Joel Casamayor vagy a brazil Acelino Freitas (aki most eggyel feljebb, könnyűsúlyban verekszik) most még túl nagy falat lenne Janinak, de a WBA világbajnoka, a thaiföldi Yodsanan Nanthachai már nem jelentene megoldhatatlan feladatot.

Aztán este hétkor Klein felébresztette Csonttörőt, aki vett egy jéghideg fürdőt - hogy tényleg felébredjen -, s fél kilenc tájban elindult az arénába. De akkor már három meccsen túl voltunk, köztük egy olyan csetepatén, amelyről még sokáig fognak beszélni a hazai szorítók világában. De haladjunk sorjában!

Kezdésként félnehézsúlyban Popovics Tamás négy menetben pontozással verte a megbetegedett Béres Zoltán helyére az utolsó pillanatban beugró szlovákiai Petrovics Szilárdot. A 24 éves révkomáromi fiúnak délelőtt tízkor telefonáltak Rácz Félixék, hogy jöjjön, és ő jött is, annak ellenére, hogy amikor a meccs után megkérdeztük, mennyi volt a fellépti díja, csak széttárta a karját: "Majd megmondják..."

Nagyváltóban az egykoron a világbajnok Grigorjannal meccselő Kalocsai "Kacsa" Zoltán meglepetésre alulmaradt Kovács Attilával szemben - utóbbi az egykori remek amatőr nehézsúlyú, a Stevensonnal szemben is helyt álló Lévai Pista tanítványa.

Nagy Zsolt, ez a 19 éves energiabomba pehelysúlyban simán verte pontozással a szlovák Marek Matickát, majd jött egy bírósági fogalmazó, dr. Csábi Bettina, akinek alig találtak ellenfelet, végül a debreceni Varga Ágnes vállalta a vállalhatatlant: megküzdeni a súlycsoport világbajnoki esélyesével. A 16 addigi mérkőzésén 16 győzelmet arató Bettina - a "Bokszhercegnő" - lazán begyűjtötte a tizenhetediket is, méghozzá a második menetben technikai kiütéssel. Férje és edzője, Koller István büszkén újságolta, hogy hitvese április 17-én Katowice mellett - a másik nagy magyar profibokszoló hölggyel, Miló Viktóriával közös műsorban, az Amazonok estéje névre keresztelt programban - már a világbajnoki címért verekszik.

Az utolsó felvezető meccs, a sokszoros amatőr magyar bajnok, Eb-bronzérmes Nagy József és a Csíkszeredából érkezett Balázs József csatája talpra ugrasztotta a több mint kétezer nézőt. Nagy ugyan lényegesen többet tud az ökölvívás nemes mesterségéből, csakhogy Balázs maga az őserő, és hiába kapta számolatlanul a pofonokat, azokra fittyet hányt, s ha nagynéha betalált, akkor joggal aggódhattunk Nagy testi épségéért. Aztán a második menet vége felé Nagy a köteleknél borzasztóan megsorozta Balázst, aki - Dőry Miklós mérkőzésvezető megítélése szerint - védekezésképtelen állapotba került, s ezért a bíró kihirdette a technikai KO-t.

Na, ekkor majdnem kitört a botrány. Balázs félre lökte Nagy kezét, dúlt-fúlt, erre a magyarországi fiú sem maradt adós, tüntetőleg pózolt, feszítette bicepszét a közönségnek, miközben a két bokszoló válogatott sértéseket vágott egymás fejéhez. Utólag Balázs elmondta, kutya baja sem volt, és meggyőződése, hogyha rendesen elkapja a "Hadházi Bombázót" egy jobbkezes "parasztlengővel", akkor a profik közé fél éve átállt Nagyot úgy kellett volna kihúzni a ringből.

Aztán negyed tizenegykor a Megasztár helyi kedvence, a tapolcai illetőségű Tóth Veronika elénekelte a Himnuszt - szépen! -, s kezdődhetett a címegyesítő nagypehelysúlyú főmeccs. Nagy Jani - aki elmondása szerint élete eddigi legnagyobb pénzdíját vághatja zsebre, többet, mint az októberben Chacón ellen kasszírozott hárommillió forintot - majd' kicsattant az erőtől, a 37 éves Kirkorov, az 1991-es sydneyi amatőr világbajnokság aranyérmese jó karban lévő ötvenesnek nézett ki, de aztán gyorsan kiderült, nem véletlenül volt valaha súlycsoportja legjobbja a világon. Technikásan mozgott, szépen ütött, csakhogy roppant gyengén, és semmiféle kárt nem tudott tenni a 29 éves győri fiúban. Nagy viszont testre és fejre mért horgokkal módszeresen bontotta le a bolgár ellenállását, akit a két utolsó menetben többször is messze átlagon felüli ütésállósága mentette meg Kirkorovot a kiütéstől. A végén Csonttörő a Kokótól és Erdeitő látott módon, a sarokban a kötelekre felugorva ünnepelte vitathatatlan diadalát. A három pontozó közül egy mind a tizenkét menetet honfitársunknak adta (120:108), ketten 119:109 arányban hozták ki győztesnek Nagyot.

"Jani megvalósította a taktikát, nem kalandorkodott, azt bokszolta, amit kértem tőle. Külön öröm, hogy a végén nyújtotta legjobbját, azaz kifogástalan volt az erőnléte" - értékelt Klein Csaba, mi pedig elégedetten könyveltük el, hogy Erdei Zsolt és Kótai Mihály mellett immár van egy harmadik profi világklasszisunk is.

A Dupla vagy semmi gála eredményei:
Félnehézsúly, 6 menet: Popovics Tamás - Petrovics Szilveszter (szlovákiai) p. gy.
Nagyváltósúly, 6 menet: Kovács Attila - Kalocsai Zoltán p. gy.
Pehelysúly, 4 menet: Nagy Zsolt - Marek Maticka (szlovák)
Harmatsúly, 6. menet: Dr. Csábi Bettina - Varga Ágnes TKO: 2. menet
Középsúly: Nagy József - Balázs József (romániai) TKO 2. menet
Nagypehelysúly: Nagy "Csonttörő" János - Kirkor Kirkorov (bolgár) p. gy.

Ch. Gáll András