Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag összeállt a magyar a csapat a jövő hét végi budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságra. Tizennyolc fő indulása már biztos, de a névsor egy vagy két gátfutóval a hét végén még bővülhet.

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) nevezési szintjeit tíz versenyzőnk teljesítette - Dobos Gábor, Németh Roland (60 m), Szeglet Zsolt (400 m), Bíber Zsolt (súlylökés), Varga Judit (800 és 1500 m), Tusai Brigitta, Tóth Lívia (3000 m), Vaszi Tünde (távolugrás), Győrffy Dóra (magasugrás) és Molnár Krisztina (rúdugrás) -, ám az Eb-ezüstérmes Győrffy, valamint Tusai, Tóth és Molnár sérülés miatt kénytelen kihagyni a vb-t. Az Eb-bronzérmes Vaszi pedig sarokcsontgyulladása miatt a fedett pályás szezonban a távolugrás helyett rúdugrásra váltott.

Így csak öt versenyzővel (Dobos, Németh, Szeglet, Bíber, Varga) indulhatnánk a vb-n, ám a rendező jogán elméletileg minden számban szintteljesítés nélkül is benevezhetnénk egy főt. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége az edzőbizottság előterjesztése alapján 18 versenyzőből álló vb-csapatot jelölt ki.

A március 5-7. közötti 10. fedett pályás világbajnokságon a következők képviselik a magyar színeket:

férfiak:
60 m: Dobos Gábor, Németh Roland
200 m: Pauer Géza
400 m: Szeglet Zsolt
4x400 m: Szeglet Zsolt, Csesznegi Dávid, Szabó László, Dezső Ákos, Dávid Zoltán
magasugrás: Boros László
hármasugrás: Tölgyesi Péter
súlylökés: Bíber Zsolt

nők:
60 m: Szabó Enikő
200 m: Listár Nikolett
400 m: Petráhn Barbara
1500 m: Varga Judit
60 m gát: Vári Edit
rúdugrás: Vaszi Tünde
távolugrás: Ajkler Zita

Az előzetes hírekkel ellentétben a női 4x400-as váltónk nem kapott bizalmat, s férfi távolugrásban sem lesz indulónk. Egy nyitott kérdés maradt: férfi 60 m gáton Csillag Levente, Palágyi Gergely és Kovács Balázs közül akár még ketten is bekerülhetnek a csapatba, ha a hét végén teljesítik a nevezési szintet. Ellenkező esetben egyikük indulhat. A szinthez legközelebb Csillag van, mindössze egyetlen századmásodperccel elmaradva tőle.

A magyar csapatból a világranglistán Bíber Zsolt és Varga Judit áll a legelőkelőbb helyen, előbbi ötödik a súlylökésben, utóbbi hatodik 1500-on, s elsősorban tőlük, valamint a tavalyi birminghami vb-n 60 méteren ötödik helyen végzett Dobos Gábortól várható, hogy döntőbe kerülhet a Budapest Sportarénában.

"A csapattól két döntős helyezés megszerzését várom. Amennyiben érmet is sikerülne nyernünk, az már kimagasló szereplés lenne" - nyilatkozta Mérei László szakmai igazgató.

Fábik Tibor