Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 12. fordulójában Vlagyimir Kramnyik és Garri Kaszparov játszmája már a 17. lépésben döntetlennel végződött. Az elfogadott vezércselben az éllovas világbajnok korán vezért cserélt, s további  egyszerűsítéssel kiölte a fantáziát az állásból. Lékó Péter keddi balszerencsés veresége után a biztonságra helyezte a hangsúlyt, és sötéttel a bolgár Veszelin Topalovval osztozott meg a ponton. Az ifjú titánok partijában a sötéttel játszó Tejmur Radzsabov nyert.

Az andalúziai városban zajló 20-as kategóriájú szuperverseny 12. fordulójának két rangadója szokatlanul békés volt. A világbajnok és exvilágbajnok, Vlagyimir Kramnyik és Garri Kaszparov immár a 123. partit vívták egymással. Kaszparov a 17 lépéses remi után megőrizte pozitív mérlegét, 22 győzelem mellett 21-szer szenvedett vereséget, s 80 játszmájuk végződött döntetlennel. Lékó Péter elleni győzelmével Kramnyik az élre került, s eszébe sem jutott, hogy kockáztasson nagy riválisával szemben. Az elfogadott vezércselben korán vezért cseréltek, majd további egyszerűsítés után korán békét kötöttek. Kramnyik a 13. játéknapon szabadnapos lesz, Lékó és Kaszparov nyeréssel befoghatná őt.

Nehéz lélektanilag megbirkózni egy balszerencsés vereséggel. Péter remekül állt Kramnyik elleni játszmájában, előnyben volt, az utólagos elemzések azt bizonyították, hogy nem is annyira a furcsa 31.Vh3 volt a nagy hiba, hanem 32.Bad7 után többé már nem volt védelme. Kramnyik a befejező támadást szépen játszotta, a váratlanul kapott eséllyel élni tudott. Lékó a torna első körében nehéz perceket élt át a bolgár Veszelin Topalovval vívott csatájában, ellenfele segítségével megmentette a fél pontot. Szívesen játszott volna most sötéttel Szvesnyikov változatot, de Topalov óvatos volt, nem akart bonyodalmakat. Ilyen helyzetben nem volt szabad kockáztatni, világossal Vallejo Pons ellen kell nyerni!

A két ifjú titán, a spanyolok reménysége, Vallejo Pons és az azeri Radzsabov összecsapása nagy, de korántsem hibátlan küzdelmet hozott. A Szvesnyikov változatban világos sokáig kezdeményezett, de az igen gyorsan játszó Tejmur kiskombinációval visszanyerte az áldozott gyalogot és a végjátékban a többször is hibázó spanyol fiút feladásra kényszerítette. Radzsabov megszerezte első győzelmét, Vallejo Pons másodszor kapott ki.