Vágólapra másolva!
Világcsúcsokkal búcsúzott a "sportok királynője" a budapesti 10. fedettpályás világbajnokságtól: a hármasugró svéd Christian Olsson 17,83 méterrel beállította a kubai Aliecer Urrutia hétéves rekordját, a női 4x400-as orosz váltó pedig saját idejét adta át a múltnak. A magyarok számára a harmadik nap sem tartogatott sikereket: Vári Edit 60 gáton és a férfi 4x400-as váltó is gyorsan búcsúzott.

A szombati két orosz női világcsúcsot - Tatjana Lebegyeva (hármas, 15,36 m) és Jelena Iszinbajeva (rúd, 4,86 m) - vasárnap újabb követte: a 4x400-as váltó győzelméhez nem férhetett kétség, 3:23.88 perccel ért célba a 400-on is első Natalja Nazarova vezérletével. A régi, napra pontosan ötéves rekord 3:24.25 perc volt. Az oroszok 8 aranyéremmel végeztek az éremtáblázat élén, ebből hetet a nők gyűjtöttek be.

A svéd Christian Olsson a harmadik sorozatban 17,83 méterig repült a hármasugrás döntőjében, megerősítve, hogy a Budapest Sportaréna "pattogós" pályája kedvez az ugróknak.

Csaknem világcsúcs született hétpróbában is, de a tízpróbában rekorder cseh Roman Sebrle rúdugrásban elmaradt a várakozástól, így be kellett érnie minden idők második legjobb eredményével.

Lebegyeva a szombati hármasugrás után távolugrásban sem talált legyőzőre, így duplázott, ugyanez meglepetésre nem sikerült a pénteken 60 méteren első amerikai Gail Deversnek, második lett a szabadtéri világbajnok kanadai Perdita Felicien a mögött.

Az utolsó nap slágerszámában, női 800 méteren az utolsó kanyarig tartott a küzdelem a címvédő Maria Mutola és a világcsúcstartó Joland Ceplak között. Akkor a mozambiki futónő - némi lökdösődés árán - ellépett szlovén riválisától, biztosan szerezte meg hatodik aranyérmét tető alatt, és lépett elő ezzel a fedettpályás vb-k történetének legeredményesebb versenyzőjévé.

Magyar szempontból rosszul zárult a vb: a 60 gátas Vári Edit és a férfi 4x400-as váltó kiesése után eldőlt, hogy egyetlen hazai atléta sem jutott a nyolc közé. Ez eddig csak egyszer, az 1995-ös barcelonai vb-n fordult elő fedettpályán.

A négy világcsúcsnak és a jó versenyeknek köszönhetően azonban a szervezők összességében sikeres vb-t zártak.