Vágólapra másolva!
A német Sven Ottke gyarapította a profi karrierjüket veretlenül végigbokszoló profi ökölvívók nem túl népes táborát. A Sauerland-istálló június 3-án 37. születésnapját ünneplő versenyzője szombaton Magdeburgban egyhangú pontozással legyőzte a svéd Armand Kranjcot, s ezzel megvédte a WBA és az IBF nagyközépsúlyú világbajnoki címét.

Amikor kihirdették az eredményt, Ottke a közönség - és menedzsere, Wilfried Sauerland - nagy meglepetésére bejelentette visszavonulását. Profi mérlege makulátlan: 34 meccsen 34 győzelem, ebből hat kiütéssel.A három pontozó közül egy 120-110, egy 120-108, egy pedig 119-109 arányban látta jobbnak a spandaui (Berlin) születésű Ottkét.

"Régóta morfondíroztam a visszavonolás gondolatán, előbb-utóbb meg kellett tennem ezt a lépést" - mondta Otthe, aki az 1996-os atlantai olimpia után, a kubai aranyérmes Ariel Hernandeztől elszenvedett veresége hatására lépett át 1997 januárjában az amatőröktől a hivatásosak táborába. Előzőleg az amatőrőknél 335 mérkőzést vívott, ebből 286-ot nyert meg, az 1991-es és az 1996-os Európa-bajnokságon arany-, az 1989-es és az 1991-es világbajnokságon bronzérmet akasztottak a nyakába.

A szombati összecsapáson Kranjc - akinek profimérlege most 29-3-ra romlott - nem volt méltó ellenfele a sokkal gyorsabb Ottkénak. Ottke hátfájását említette váratlan visszavonulása legfőbb okaként. A jövőben golfoktatóként (!) kíván dolgozni.

Ottke kiváló bokszoló volt, pályafutása során olyan klasszisokat vert meg, mint az olasz Silvio Branco, a kanadai Jor Gatti vagy az amerikai Charles Brewer és Byron Mitchell.

Ch. Gáll András