Vágólapra másolva!
Pontosan egy hónappal a március 7-én zárult budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokság után a vb szervezőbizottsága sajtótájékoztatón vonta meg az utóbbi évek legrangosabb hazai rendezésű világversenyének mérlegét. Többek között megtudhattuk, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) illetékeseinek figyelmét eddig elkerülte egy új Európa-csúcs, nevezetesen a cseh Roman Sebrle hétpróbában elért rekordja.

"A másodszor magyar földön megrendezett fedett pályás világbajnokság szinte mindenben felülmúlta az elsőt, az 1989-est, amelynek a Budapest Sportcsarnok adott otthont" - mondta Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. "Kivívtuk az egész sportvilág elismerését, mindennél többet mond számunkra, hogy a sportág első embere, Lamine Diack, az IAAF elnöke és tőle függetlenül Gyulai István, a szervezet főtitkára is az 1987 óta íródó versenysorozat eddigi legsikeresebbjének minősítette versenyünket. Bár pontos adatokkal még nem szolgálhatunk, az már egyértelmű, hogy a vb nyereséges vállalkozásnak bizonyult. A pozitív mérleg egyben azt is jelenti, hogy a vb bevételei a magyar atlétikai pénzügyi helyzetén is jelentősen javítottak, a MASZ egyensúlyba került, jelentős terhek kerültek le a válláról. Az öröm sajnos nem teljes, a magyar válogatott nem érte el célját, a szereplésre a legenyhébb jelző csak az lehet, hogy volt jobb."

A világbajnokság mind méretében - 148 résztvevő ország -, mind eredményeiben felülmúlta a tavalyi birminghami viadalt. A vb-ről 32 ország televíziós és rádiós társasága közvetített, az eseményre 921 újságíró akkreditáltatta magát. Szinte hihetetlenül hangozhat, hogy a hitelesített négy világcsúcs és két világcsúcs-beállítás mellett a napokban derült ki, hogy a nemzetközi szövetség illetékeseinek figyelmét elkerülte egy új Európa-csúcs, nevezetesen a cseh Roman Sebrle hétpróbában elért 6438 pontos rekordja - a késedelem okát eddig még nem tudni.

Néhány érdekesség: a Budapest Sportarénába lefektetett kábelek 109,7 kilométert tettek ki, 543 hosszabbítóra, 589 asztalra volt szükség, a 32 fénymásolón 917 500 darab papírt nyomtattak ki, a szállításra használt 36 személygépkocsi 59 371, a 38 busz 17 190 kilométert tett meg együttesen. Budapesttől Moszkva vette át a váltóbotot, s az orosz főváros 2006-ban egy több mint 30 ezer férőhelyes sportcsarnokban látja vendégül a világ atlétáit.

Ami a hazai atlétikát illeti, újabb világbajnokságra előreláthatólag hosszú évekig kell várni, ám az elkövetkező hónapokra is jutnak események. A tervek szerint május végén Debrecen nemzetközi meghívásos versenynek ad otthont, ezt követően július 9-én pedig ismét a cívisváros rendezi az LG-kupa magyar bajnokságot. A hagyományos augusztusi nemzetközi verseny a tervek szerint Kaposvárra költözik, az olimpiai után pedig szeptember 5-én másodszor is Szombathelyen gyülekeznek a világ legjobb férfi és női kalapácsvetői, a vélhetően az újdonsült athéni győzteseket is felvonultató Világdöntőn.

Fábik Tibor