Vágólapra másolva!
Zalaegerszegen a hetedik fordulót játszották le a 13-as kategóriájú nagymesterversenyen. Berkes Ferenc világossal remizett Sax Gyulával, gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. A paksi nagymester a döntetlennel is megőrizte első helyét, félpontos előnyét. Az orosz Oleg Kornejev és a szlovén Dusko Pavasovic megszerezte első győzelmét.

Villámgyors szalonremit láttunk Varga Zoltán és Ruck Róbert partijában, de a másik négy játszma igazi küzdelmet hozott. A remekül rajtoló, négy fordulóig vezető Horváth Ádám elszenvedte sorozatban harmadik vereségét. Az orosz Oleg Kornejev új tervvel lepte meg fiatal ellenfelét, aki a g vonal önkéntes kinyitásával könnyen hajtotta bárd alá a fejét.

Dusko Pavasovic visszavágott a bledi sakkolimpián elszenvedett vereségéért Ács Péternek. A szlovén sakkozó ezúttal is a skót megnyitást játszotta, de most más változattal készült a revansra. Pavasovic átmeneti tisztáldozattal kedvezőbb gyalogszerkezetre tett szert, Ács erejét d5 izolált gyalogjának védelme lekötötte. Hossza manőverezések után egyszerűsödött az állás futóvégjátékra, ahol Pavasovic megszerezte első győzelmét.

A versenyben fél pont előnnyel vezető Berkes Ferenc a még veretlen Sax Gyulával mérte össze erejét. A paksi nagymester gyalogot nyert, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett, s a rutinos olimpikonunk remire mentette a hátrányos pozícióját.

A torna legfiatalabb és legidősebb résztvevője csapott össze, Balogh Csaba és Portisch Lajos érdekes partit játszott. Balogh a vezérszárnyon kezdeményezett, Portisch a királyszárnyon keresett és talált ellenjátékot. A sakklegenda előnybe kerülhetett volna, ehelyett az állás egyenlő lett, s örökös sakkal végződött pontosztozkodással.