Vágólapra másolva!
Szombaton Genovában a 7 km-es prológgal veszi kezdetét a 87. olasz országúti kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia.  Ezúttal nem lehet igazán nagy versenyre számítani a végső győzelemért, ugyanis a klasszisok kihagyják az év első háromhetes viadalát, sőt olyan csapatok maradnak távol, mint az amerikai US Postal, a német T-Mobile vagy a Bodrogi Lászlót foglalkoztató belga QuickStep-Davitamon.

A legnagyobb esélyesnek a címvédő olasz Gilberto Simoni (Saeco) számít. A szakemberek szerint csak egyetlen riválisa lehet, a 2000-ben győztes honfitárs, Stefano Garzelli (Vini Caldirola), akinek az 1996-ban diadalmaskodó orosz Pavel Tonkov lesz a segítője.

Ezzel szemben egészen biztos, hogy a sprinterek hatalmas csatákat vívnak majd a befutóknál, hiszen részt vesz a Girón a korábbi világbajnok Mario Cipollini (Domina Vacanze), a tavaly mezőnyhajrában szinte verhetetlen Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) és az ugyancsak szélvészgyors ausztrál Robbie McEwen (Lotto). A trió küzdelmébe akár még a cseh Jan Svorada (Lampre) vagy Ivan Quaranta (Formaggi) is beleszólhat.

Ennek megfelelően az idei útvonal a sprintereknek kedvez: a korábban megszokott hét-nyolc hegyi szakasz helyett most csak négy kemény, emelkedőkkel nehezített etap vár a 19 csapatot és 169 kerekest számláló mezőnyre. Sőt, a prológon kívül mindössze egyetlen egyéni időfutamra kerül sor.

Érdemes még megemlíteni, hogy ott lesz a karavánban a mezőnyverseny világbajnoka, a spanyol Igor Astarloa (Lampre), az időfutam sydneyi olimpiai bajnoka, az ukrán Szergej Goncsar (De Nardi) és az olasz Davide Rebellin, aki történelmet írva idén győzött mindhárom ardenneki egynapos versenyen. Mindhárman nyerhetnek szakaszt, de az összetettben nincs esélyük az élmezőnyben végezni.

A viadalon természetesen megemlékeznek a Tour de France és a Giro 1998-as bajnokáról, a február 18-án elhunyt Marco Pantaniról, akinek halálát kokaintúladagolás által előidézett agyi és tüdőödéma okozta. A 11. szakasz befutója és a 12. etap rajtja egyébként a szülővárosához, Cesenaticóhoz közeli Cesenában lesz.