Vágólapra másolva!
A nemzetközi szaksajtó a 13 éves norvég csodagyerek, Magnus Carlsen sikereitől hangos. Minden idők legtehetségesebb sakkozójának tartják, a sakkozás Mozartjaként emlegetik. Carlsen négy hónap alatt három nagymesteri normát teljesített, Wijk ann Zee-ben, Moszkvában és Dubaiban is elkápráztatta játékával a sakkrajongókat. Reykjavíkban, a rapid torna első fordulójában nehezen bírt vele Garri Kaszparov. Magnus a Sigeman versenyen újabb sikert ért el, már a 2600 pontos ponthatárt ostromolja.

A norvég fiú a rekorderek sorában "csak" a második, az ukrán Szergej Karjakin 12 évesen és héthónaposan érte el a harmadik nagymesteri normáját. Magnus természetesen ezen kesereg, hiszen olyan sikerekben gazdag négy hónapot tud maga mögött, amelyre méltán lehet büszke. A sikersorozata Wijk aan Zee-ben kezdődött, ahol 2484 Élő-ponttal játszotta a 9-es kategóriájú tornát, másfél ponttal tejesítette túl a nagymesteri normát, és a 14 résztvevő viadalát 10,5 ponttal megnyerte.

Magnus nem félt a "mélyvíztől", Moszkvában az esztendő legerősebb nyílt tornáján, többek között 150 nagymester társaságában csatázott, s másodszor is normát teljesített. Világossal parádézott, öt partiból 4,5 pontot gyűjtött, a négy sötét játszmából csak fél sikeredett, de értékelésében megemlítette, hogy vesztései taktikai elnézések közepette születtek, a nyitásokkal egyik színnel sincs baj. Carlsen imádja a bonyolult állásokat, jól számol, a fiatalos hév érthetően még el-elragadja. Az ismert orosz edző, Alekszander Nyikityin minden idők legtehetségesebb sakkozójának nevezte Magnust. Az idős mesternek van összehasonlítási alapja, hiszen hajdanán Kaszparov edzéseit is irányította, a franciák ifjú titánjával, Etienne Bacrottal is dolgozott együtt.

Magnus hihetetlen népszerűségre tett szert, ostromolták a meghívásokkal, Reykjavíkban rapid tornán az első fordulóban Garri Kaszparovval küzdhetett meg. Micsoda show volt a parti körül, Carlsen remekül, fölényesen állt a világranglista-vezető ellen, de remire rontotta az állást. Sötéttel már igazi gyerekként játszott, simán elbukta a játszmát, Kaszparov jutott tovább. A norvég csodagyerek Dubaiba utazott, ahol a nyílt versenyen harmadszor is nagymesteri normát teljesített, holtversenyben második lett, veretlenül játszotta végig a viadalt, 2701 pont a performance teljesítménye, 13 évesen, három hónaposan és 27 naposan lett a világ legfiatalabb nagymestere. A FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak is felhívták figyelmét a sakkozás Mozartjának nevezett ifjú titánra, és Magnus elnöki szabadkártyával játszhat Tripoliban a kieséses rendszerű világbajnokságán. Egy év alatt Carlsen 196-tal növelte Élő-pontjait!

A norvég nagymester nem sokáig ünnepeltette magát, májusban a hagyományos, immár 12. Sigeman tornán szerepelt, amelyet a svéd Limhamn Chess Club és a Koppenhágai Sakkszövetség szervezett Malmö, illetve Hoje Taastrup színhellyel. A 13-as kategóriájú viadalon Magnus Élő-pontjait tekintve csak a hatodik volt a rangsorban. A második fordulóban kikapott a holtversenyes győztestől, a dán Hansentől, egy picit nehezebben lendült játékba, de remek hajrával végül harmadik lett, fél ponttal túl is teljesítve a nagymesteri normát, gyűjtött újabb 12 Élő-pontot. Legyőzte a dán Nielsent, aki az utolsó fordulóban játszi könnyedséggel verte a végig vezető Hansent, megfosztva őt az egyedüli elsőségtől. A harcos versenyen a 45 partiból 43 dőlt el, mindössze egyetlen remi született 20 lépés alatt.

A verseny végeredménye:
1-2. Nielsen (dán, 2628) és Hansen (dán, 2635) 6 pont
3. Carlsen (norvég, 2552) 5,5
4. Beljavszkij (szlovén, 2667) 5
5-6. Rozentalisz (litván, 2619) és Hector (svéd, 2512) 4,5
7. Agrest (svéd, 2601) 4
8. Hillarp Persson (svéd, 2513) 3,5
9-10. Aagaard (dán, 2400) és DeFirmian (amerikai, 2542) 3