Vágólapra másolva!
Elisztában, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában 64 résztvevővel megkezdődött a kieséses rendszerű női sakkvilágbajnokság. A rendezést az utolsó pillanatban vállalta el az 1998-as sakkolimpia házigazdája. A női világranglista-vezető Polgár Judit, a második helyezett kínai exvilágbajnoknő, Hszie Csün, és a címvédő kínai Zsu Csen hiányzik a nagy érdeklődéssel várt versenyről, így Elisztában június 8-án új világbajnokot avatnak. A sakkozónők a döntőig kétjátszmás páros mérkőzéseket vívnak, a döntőben pedig négy partiban mérkőznek meg. A világbajnokságnak nincs magyar résztvevője.

A női világbajnoki rendszer is megszenvedte a férfi világbajnoki cím körül kirobbant vitát, Új-Delhiben 2000-ben és Moszkvában 2001-ben a két kieséses rendszerű világbajnokságot egyidejűleg rendezték meg. A 2002-es prágai egyezmény után a FIDE vezérkarának erejét és anyagi lehetőségeit teljesen lefoglalta az állandó egyeztetés, a halasztások, az újabb és újabb variációk. A 2003-as kongresszuson jelentette be a FIDE grúz alelnöke, Zurab Azmaiparasvili, hogy Batumiban megrendezik a női világbajnokságot.

Az eredetileg áprilisra tervezett versenyt egy hónappal elhalasztották, majd a meghívókat már akkor kapták kézhez a jogosult résztvevők, amikor Adzsáriában kirobbantak a zavargások, illetve a grúz legfelsőbb vezetés sem támogatta a világbajnokság megrendezését. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov megmentette a viadalt, Eliszta lett a helyszín, amely 1998-ban sakkolimpiát is rendezett.

Az elnök szép ajándékkal lepte meg a 64 résztvevőt, Eliszta vendégül látja a sakkozónőket, a hivatalos versenykiírás szerint a költségeket egyébként a résztvevők fizetnék. A világbajnokságnak négy nagy hiányzója van. A ranglistát fölényesen vezető Polgár Judit augusztusra várja gyermekét. A 2001-es moszkvai vb győztese, a kínai Zsu Csen még áprilisban bejelentette, hogy a rövid felkészülési idő miatt nem vállalja a részvételt.

Hasonlóképpen hiányzik az exvilágbajnoknő honfitársa, Hszie Csün, s a grúz egykori aranycsapat tagja, Nana Joszeliani. Az első számú kiemelt az indiai Koneru Humpy, rajta kívül az első húszban öt orosz, két-két grúz, ukrán és kínai, valamint egy-egy, svéd, bolgár, amerikai, vietnami, lengyel, német, francia és román nagymesternő található.

A kieséses rendszerű világbajnokságon a 64 résztvevő kétjátszmás mini páros mérkőzéseket vív, 1-1 esetén rájátszás dönt. A gondolkodási idő 90-90 perc az első 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig, mindkét szakaszban 30-30 másodperc ráadással lépésenként. A rájátszásnál a küzdő felek először két 25-25 perces rapid partiban mérkőznek meg, ha ez nem hoz döntést két 5-5 perces villámparti következik, 10 másodperc bonusszal.

Újabb döntetlen esetén a "hirtelen halál" parti dönti el a továbbjutó személyét. A döntő már négyjátszmás, június 8-án avatják a női sakkozás új világbajnokát. A teljes díjalap 450 ezer dollár, a győztes 60 ezer, a vesztes 30 ezer dollárral gazdagodik, az első körben kiesettek 3750 dollárral a zsebükben utazhatnak haza.

Az első forduló 32 mérkőzésén a megszokott kiemelések miatt az éltáblákon nagy tudáskülönbség mellett zajlottak a játszmák, legjobbak - egy kivétellel - gond nélkül biztosították továbbjutásukat. Kiesett a moldáviai színekben Európa-bajnoki címet szerzett Szkripcsenko. A francia nagymesternő hosszasan hezitált, hogy induljon-e a vb-n, s ez láthatóan megbosszulta magát. Koneru, Galljamova, Matvejeva, Sztefanova és Zsao Hszu kettős győzelemmel rajtolt.

A grúz exvilágbajnoknő Csiburdanidze világossal is ajándékozott egy döntetlent. Az ukránok ifjú tehetsége, a legfiatalabb résztvevő Lahno az utolsó pillanatban kapott meghívást, meglepő, hogy elhullajtott fél pontot. Az újdonsült Európa-bajnoknő, a moszkvai vb-n döntős Kosztenjuk simán lépett tovább. Értékes győzelmet aratott a német Paehtz. Az orosz nagymesternők százszázalékosan szerepeltek, heten várhatják a második fordulót, csak a Koszinceva testvérek izzadtak meg a továbblépésért. Kevésbé örülhettek a kínaiak, csak ketten élték túl az első kört, ráadásul a korábban Világ Kupát nyert kínai Xu Yuhua túlórázni kényszerült.

Kilenc mérkőzésen csak a rájátszás döntött, négy csata csak késő éjszaka fejeződött be. A négy meccset végül a "hirtelen halál" parti döntötte el. Világosnak hat, sötétnek öt perc gondolkodási ideje van, de sötétnek a remi is elegendő. Fantasztikus szerencsével jutott tovább az egykori grúz olimpikon, jelenleg a németek első számú játékosa, Kachiani-Gersinszka. Kínai ellenfele döntő anyagi fölényben pattkombinációt nézett el, s a sötéttel kiharcolt döntetlen Kachiani továbbjutását jelentette. A bledi sakkolimpián bronzérmes lengyel válogatott két tagja, Socko és Dworakowska a kapkodás izgalmaiban hibáztak és búcsúra kényszerültek.