Vágólapra másolva!
Ez idő szerint Kovács Ágnes, Cseh László és Risztov Éva jelenti a magyar úszósport krémjét, habár az athéni olimpián - két és fél hónap múlva - mások is magukra irányíthatják a világ figyelmét, hogy hirtelenjében csak a páratlan mellúszótehetséget, a 15 éves Gyurta Dánielt említsük. Mindenesetre ma a fent említett trió a közvetlen élvonal, az elmúlt hat évben szerzett olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címekkel.

Cseh László - habár még nem töltötte be 19. életévét, s a tinédzserek ritkán fáradnak el - ezekben a napokban izomlázzal küzd. "A madridi Európa-bajnokság után egyhetes pihenőt kaptam edzőmtől, Turi Györgytől, s az újrakezdés korántsem volt zökkenőmentes, momentán olyan izomlázam van, mintha legalább egy évet kihagytam volna" - mondta a Bp. Spartacus kétszeres Európa-bajnoka.

A magyar úszósport jelenlegi legnagyobb tehetségéről Turi mester elmondta: másodpercekkel előrébb tart, mint tavaly ilyenkor, s mivel nagy ellenfele, a hét olimpiai bajnoki cím megszerzésére készülődő amerikai Phelps most nem úszik jobban, mint egy éve, nem reménytelen a 400 vegyes aranyérmének megszerzése.

Autót ér az olimpiai arany
Mindhárom úszót támogatja a Seat autómárka, most éppen olyan formában, hogy - a törökbálinti szalonban tartott sajtótájékoztató keretében - kaptak egy-egy Seat Leon adRenaline márkájú gépkocsit használatra, az athéni játékokig, s ha a görög fővárosban olimpiai aranyérem koronázza erőfeszítésüket, akkor "örökbe" övék lehet az autó.


A sokszoros világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Évának nem úgy sikerült Madrid, ahogy eltervezte, s a rá jellemző szűkszavúsággal csak ennyit mondott:

"Nagyon-nagyon elégedetlen vagyok Európa-bajnoki eredményemmel, az egy ezüstéremre nem lehetek büszke. Eltökéltem magamban, hogy az olimpián milyen időt és eredményt akarok elérni, de ez maradjon az én titkom. Óriási dac dolgozik bennem."

Kovács Ágnes, aki az 1995-ös bécsi Európa-bajnokságon robbant be az élvonalba, kilenc év alatt mindent elért, amit csak úszó elérhet: olimpiai, világ- és Európa-bajnok lett, nem is egyszer. Most már nincsenek aranyérmes reményei Athén előtt, de ő a magyar úszósport egy adott időszakában az "esernyőt" tartotta társai feje fölé briliáns eredményeivel, így hát minden kritika felett áll. Athénban már nem annyira mellúszásban, mint vegyesen lehetnek pontszerző reményei.

Ch. Gáll András