Vágólapra másolva!
Pakson, a II. Marx György emlékverseny második fordulójában a 73 éves Viktor Korcsnoj remek győzelmet ért el. A torna doyenje ellenkező oldalra sáncolt, királyszárnyi támadást indított, tisztjei uralták a táblát. Minőségnyerés után könnyedén érvényesítette anyagi előnyét. A generációs csatában Portisch Lajos és Berkes Ferenc megosztozott a ponton, érdekes küzdelem után lett remi Ács Péter és Alekszander Beljavszkij partija.

A paksi 14-es kategóriájú nagymesterverseny második játéknapján a 73 éves veterán nagymester, Viktor Korcsnoj játékvezetése joggal vívta ki csodálatunkat. Az első fordulóban a legmagasabb Élő-pontszámú Alekszander Beljavszkij legyőzésével meglepetést szerző román Vladislav Nevednichy királyindiai védelmet játszott, de Korcsnoj hosszú oldalra sáncolt, s támadásba lendült. Sötét nem tudott kibontakozni, Korcsnoj minőséget nyert, és előnyét biztos kézzel érvényesítette.

Portisch Lajos egynapos késéssel érkezett Paksra, sakkozásunk legendája érettségi találkozó miatt kérte Ács Péter elleni partijának elhalasztását, a szabadnapon pótolják. Az áprilisi zalaegerszegi tornán Berkes Ferenc a tavalyi bajnokság után másodszor győzött Portisch ellen, ezúttal a generációs csata döntetlen lett. Világos állása tűnt szimpatikusabbnak, Berkesnek kellett vigyáznia.

A Nimzoindiai védelem egyik ritkább változatában mérkőzött meg Ács Péter és Alekszander Beljavszkij. A szlovén nagymester térhátránnyal küszködött, Ácsnak a vezérszárnyi gyaloggyengeségek okozhattak egy kis fejfájást. A paksiak büszkesége, a bledi sakkolimpián ezüstérmes válogatottunkban nagy sikerrel bemutatkozó újonca gyalogáldozattal áttört a centrumban, a sorozatos cserék után bástyavégjátékban osztoztak meg a ponton.

A második forduló eredményei:
Ács Péter (2548) - Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) döntetlen (Nimzoindiai védelem,
Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) - Vladislav Nevednichy (román, 2544) 1 - 0 (Királyindiai védelem,
Portisch Lajos (2573) - Berkes Ferenc (2613) döntetlen (Szláv védelem,

A verseny állása:
1. Korcsnoj 1,5 pont
2-3. Berkes és Nevednichy 1
4-5. Ács és Portisch 0,5 (1)
6. Beljavszkij 0,5

A harmadik forduló párosítása:
Berkes Ferenc - Ács Péter
Vladislav Nevednichy - Portisch Lajos
Alekszander Beljavszkij - Viktor Korcsnoj.