Vágólapra másolva!
Új, az ismert 6-os helyett 10-es skálájú pontozási rendszert fogadott el a műkorcsolyázók számára a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kongresszusa a hollandiai Scheveningenben. A következő szezontól életbe lépő változtatásra a visszaélések elkerülése érdekében került sor. Az 54 tagállamból 42-en voksoltak a módosításra.

Az új szisztémában - amelyet az előző szezonban Grand Prix-viadalokon teszteltek - tíz bíró pontoz, és közülük hét osztályzatát választja ki véletlenszerűen a számítógép. A legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám kiesik, a maradék öt átlaga adja a pontszámot.

Külön értékelik a technikai részt és a művészi hatást. Előbbibe az ugrások, forgások, lépések és ezek kombinációi tartoznak, utóbbiba pedig a korcsolyázóképesség, előadás, koreográfia és a kifejezőképesség. A pontszám 0-tól 10-ig, 0,25-ös skálán mozog.

A sportágat megrázta a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia páros számának botránya. Akkor a francia bíró, a később eltiltott Marie-Reine Le Gougne csalt a Jelena Berezsnyaja, Anton Sziharulidze orosz kettős javára, így a Jamie Sale, David Pelletier kanadai duó csak második lett. Aztán később utóbbi páros is aranyérmet vehetett át a riválissal együtt.