Vágólapra másolva!
Pénteken a norvégiai Bergenben megkezdődik az idei atlétikai Aranyliga-sorozat (Golden League). A fődíj ezúttal is 1 millió dollár, amelyet azok között osztanak szét, akik a sorozat mind a hat állomásán győznek, s még részt vesznek a szeptemberi Grand Prix-döntőben. Bergenben három magyar versenyző indul: Fazekas Róbert (diszkoszvetés), Varga Judit (1500 m) és Kálovics Anikó (5000 m).

Az Aranyliga, vagyis a Golden League pénteki, bergeni nyitó versenye (Bislett Games) után július 2-án Rómában (Golden Gala), július 23-án Párizsban (Gaz de France), augusztus 6-án Zürichben (Weltklasse) folytatódik a nagy menet, amely az olimpia miatt értelemszerűen szünetet tart, hogy aztán szeptember 3-án Brüsszelben (Ivo van Damme Memorial) jöjjön az ötödik állomás, majd szeptember 12-én a záró, berlini (ISTAF 2004) verseny. Ez utóbbi vasárnapra esik, a többi öt viadalt, ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, péntekenként rendezik.

A kijelölt Golden League-számok, amelyekben a valamennyi állomáson diadalmaskodók között 1 millió dollárt osztanak ki a következők, férfiak: 200 m, 800 m, 1500 m, 400 m gát, hármasugrás, diszkoszvetés; nők: 100 m, 400 m, 1500 m, 3000 m vagy 5000 m, 100 m gát, magasugrás. Az 1 millió dolláros bónusz, vagy annak egy részének elnyeréséhez a hat győzelmen túl rajthoz kell állni a szeptember 18-19. közötti monacói Grand Prix-döntőben is. Mint ismert, tavaly a női 800 m-en legyőzhetetlennek bizonyult mozambiki Maria Mutola egyedül vitte el az 1 millió dollárt.

Az Oslóból Bergenbe költözött pénteki Bislett Játékokon a tavalyi párizsi szabadtéri vb tíz egyéni aranyérmese indul: a férfiaknál az amerikai Capel (200 m), az algériai Said-Guerni (800 m), a dominikai Sánchez (400 m gát), a svéd Olsson (hármasugrás), az orosz Makarov (gerelyhajítás) és a litván Alekna (diszkoszvetés), a nőknél a kanadai Felicien (100 m gát), a dél-afrikai Cloete (magasugrás) és az etióp Dibaba (5000 m) - de ez csak kilenc név. A tizedik az amerikai Edwards, aki ugyan a vb-n a női 100 m döntőjében csak második lett honfitársa, White mögött, de mivel a győztes lebukott a doppingvizsgálaton, s elvették tőle az aranyérmét, hivatalosan Edwards a világbajnok.

Az egyik slágerszámnak kétségkívül a férfi diszkoszvetés ígérkezik, amelyben az idei világranglistát 69,04 méterrel vezető Alekna ellenfelei között ott lesz a vb-ezüstérmes, Európa-bajnok Fazekas Róbert, valamint az ötszörös világbajnok német Riedel is. Mindhárman ráhajtanak tehát az egymillió dollárra! (Fazekas idén eddig 67,32-ig, Riedel 68,05-ig jutott.) Nagy verseny várható férfi hármas- és női magasugrásban, női 100 m gáton pedig Felicien és az amerikai Devers összecsapása igazi csemegét kínál.

Bergenben Fazekas mellett még két magyar versenyző lesz az indulók között: Varga Judit 1500 m-en, Kálovics Anikó 5000 m-en próbál szerencsét.

Fábik Tibor