Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Petroszjan-emlékverseny negyedik fordulója 3-3-ra végződött. Az örmény csapatban Vlagyimir Akopjan, a világválogatottban a francia Etienne Bacrot győzött. A rangadóknak számító összecsapásokban kisebb-nagyobb küzdelem után osztoztak meg a ponton. Lékó Péter szicíliai védelmű partija 20 lépésben lett remi az orosz Peter Szvidlerrel szemben. A világválogatott megőrizte négypontos előnyét.

A schveningeni rendszerű csapattalálkozó negyedik fordulójának párosítása sugallta, hogy több remi fog születni. A szupernagymesterek játszmái óvatos küzdelemben, békés mederben végződtek pontosztozkodással. Lékó Péter és Peter Szvidler partija a szicíliai védelem schveningeni változatában a korai centrumrobbantás után érdekes állás alakult ki, ellenkező oldalra sáncoltak, a kicsit ismeretlen állásban mindketten sokat tűnődtek, s indokolt volt a korai megegyezés. A vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtó izraeli Borisz Gelfand a világranglista második indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand ellen megemberelte magát, és az orosz huszárjátékban könnyen ért el döntetlent.

Hiányzik az átütő erő a világranglistát vezető Garri Kaszparov játékából. Az angol megnyitás szimmetrikus változatában az angol Michael Adams gondos védekezéssel keresztezte az orosz exvilágbajnok tervét. Az örmény nagymesterek tartották az egyensúlyt a hátsó táblákon. Javított eredményén Vlagyimir Akopjan, a holland Loek Van Wely már második partiját vesztette el a vezérindiai védelemmel szemben. Ezúttal sem villogott a nyitásban, tálcán kínálta a lehetőséget, hogy Akopjan átvegye a kezdeményezést. A vezércsere után a sötét bástyák felvonultak a nyílt a vonalon, a sötét tisztek uralkodtak a táblán. A világos gyalogszerkezeti gyengeségek végzetesnek bizonyultak.

Harmadik vereségét szenvedte el Smbat Lputjan. Elmulasztotta, hogy időben robbantsa a centrumot, időzavarral küszködve rosszul egyszerűsített, s a legfiatalabb résztvevő, a 21 éves ötszörös francia bajnok, Etienne Bacrot első győzelmének örülhetett. Kalandos játszmát vívott a spanyol Francisco Vallejo Pons és Rafael Vaganjan. A francia védelem 5...Fa5-ös változata Vaganjan kedvence, a parti menete nem ad okot elbizakodottságra, komoly gondokkal küszködött. Vallejo Pons többször is játszhatott volna jobban, már időzavar után belelépett egy örökös sakkba.

A világválogatott megőrizte négypontos vezetését. Két nagymesterük is +2-vel dicsekedhet, Anand és Szvidler 3-3 pontot szerzett a négy partiból. Az örmény együttesben a két vendégjátékos, Garri Kaszparov és Lékó Péter a legeredményesebb, mindketten 2,5 pontot gyűjtöttek.

negyedik forduló:
Örményország - Világválogatott 3 - 3
Kaszparov (2813) - Adams (angol, 2731) döntetlen (Angol megnyitás, 45)
Lékó Péter (2741) - Szvidler (orosz, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 20)
Anand (indiai, 2774) - Gelfand (2714) döntetlen (Orosz huszárjáték, 48)
Van Wely (holland, 2651) - Akopjan (2689) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 65)
Vallejo Pons (spanyol, 2666) - Vaganjan (2639) döntetlen (Francia védelem, 48)
Lputjan (2634) - Bacrot (francia, 2675) 0 - 1 (Szláv védelem, 54)

összesített eredmény:
Örményország - Világválogatott 10 - 14

az ötödik forduló párosítása:
Szvidler - Kaszparov
Lékó Péter - Anand
Adams - Gelfand
Bacrot - Akopjan
Vaganjan - Van Wely
Lputjan - Vallejo Pons