Vágólapra másolva!
Egy párizsi bíróság elutasította az ötszörös Tour de France-győztes Lance Armstrong azon követelését, hogy az őt doppingolással vádoló könyvhöz csatoljanak egy olyan részt, amely leszögezi az ártatlanságát.

Catherine Bezio bírónő a napokban hallgatta meg az érintetteket, s hétfőn hozta nyilvánosságra döntését. Indoklásként elmondta, hogy a könyv "nem szükségszerűen tartalmaz becsületsértő" állításokat. A botrányt keltő mű kiadója szerint a szerző komoly "nyomozást" folytatott, s a tényfeltáró újságírás halálát jelentette volna, ha az Armstrong által követelt függeléket kellett volna csatolni hozzá.

A múlt kedden megjelent "L. A.-ügyirat, Lance Armstrong titkai" című művet a szerző Davis Walsh egy, az amerikai szupersztár csapatánál, a US Postalnál korábban alkalmazottként dolgozó nő állításaira alapozta. A kiszolgálószemélyzetben foglalkoztatott ír hölgy - aki évekig masszőrként, illetve asszisztensként tevékenykedett Armstrong mellett - azt állítja: a világklasszis versenyző többször üres fecskendők eltüntetésére kérte, illetve kölcsönkérte sminkkészletét, hogy elfedhesse a karján látható tűszúrás-nyomokat.

"Lance-t megdöbbentették a képtelen vádak, amelyeket természetesen határozottan visszautasít" - mondta a jogász, aki jelezte, nemcsak a szerző és a kiadó ellen, hanem a könyvről másolatokat készítők, valamint az annak állításait tényként publikálók ellen is pert indítanak. Az amerikai csillag - aki pályafutása során soha nem bukott meg egyetlen doppingellenőrzésen sem - a július 3-án kezdődő Touron rekordnak számító hatodik, megszakítás nélküli győzelmére készül.