Vágólapra másolva!
Hétfőn a címvédő Roger Federer és a brit Alex Bogdanovic csatájával nyit a centerpálya a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. A 118. londoni viadal első napján pályára lépnek a magyar hölgyek is, Kapros Anikó a bosnyák Mervana Jugic-Salkic, Mandula Petra  spanyol Nuria Llagostera Vives, míg Czink Melinda a 27. helyen kiemelt ausztrál Alicia Molik ellen próbál továbbjutni.

Vasárnap a két tavalyi győztes, Serena Williams és Roger Federer volt az All England Lawn Tennis Club vendége, s a 118. wimbledoni teniszbajnokság előtt sajtótájékoztatón elevenítették fel a 2003-as eseményeket, s fejezeték ki reményüket a címvédést illetően.

"Valóban nagyon szeretek itt játszani, nagyszerű a verseny atmoszférája. Élvezem Wimbledont, imádok füvön teniszezni. Az egész torna különleges, egyik Grand Slam-viadalhoz sem hasonlítható" - nyilatkozta Serena, aki tavaly nővére, Venus Williams ellen nyert 4:6, 6:4, 6:2-re.

Federer is maradéktalanul elégedett lehetett a 2003-as teljesítményével, hiszen első GS-trófeáját éppen Londonban szerezte. "A füves pálya, az egész légkör, a centerpálya - azt hiszem, ezek azok a dolgok, amelyek olyan különlegessé teszik az egész tornát. Nagyon nehéz úgy elképzelni, ha még sohasem jártál ott. Csak egyszer kell a centerpályára kerülni, akár nézőként, akár játékosként, s valahogy máris szerelembe esik az ember a helyet illetően."

A svájci egy évvel korábban az ausztrál Mark Philippoussist verte 7:6, 6:2, 7:6-ra, s ezzel az első Grand Slam-sikerrel felvértezve meg sem állt a világranglista első helyéig.

A két játékos kijelentette, nem is lehet más a cél, mint a címvédés. Márpedig ha ez sikerülne, akkor 1986 után először fordulna elő, hogy mind a hölgyeknél, mint a férfiaknál az előző évi győztes nyer ismét - 18 évvel korábban Boris Becker és Martina Navratilova tudott ismételni. Federer már hétfőn bemutatkozik, címvédőként a centerpálya első mérkőzésén a brit Alex Bogdanovic ellen mérkőzik. Serena Williams keddi ellenfele a kínai Jie Zseng lesz.

Forrás: EPA
Vasárnap még viharfelhők gyülekeztek Wimbledon felett Forrás: EPA

Az angolok természetesen nem Bogdanovictól várják a csodát, hanem Tim Henmantól, aki évek óta nagy nyomás alatt lép pályára, és képtelen megszerezni a hazai trófeát. A reményeket most az éltetheti, hogy a viadal ötödik kiemeltje a Roland Garroson, tehát a nem túl kedvelt salakos borításon az elődöntőig verekedte magát.

A centerpályán Federer után a közönségkedvenc Goran Ivanisevic lép pályára, az angolok nem feledték még el a 2001-es menetelést, amelynek végén a döntőben az ausztrál Patrick Raftert verve nyerte meg a bajnokságot. Az ausztrál Lleyton Hewitt az egyes pályán az osztrák Jürgen Melzer ellen kezd, ezt követi ugyanott az amerikai Venus Williams és a svájci Marie-Gayane Mikaelian csatája. A nagy visszatérő, kilencszeres bajnok Martina Navratilova a kettes pályát kapta, ellenfele az első fordulóban a kolumbiai Catalina Castano lesz.

Ami a magyarokat illeti, mindegyik hölgy már az első napon pályára lép. A 9-es pálya második összecsapását Kapros Anikó és a bosnyák Mervana Jugic-Salkic vívja, ezt követi Mandula Petra és a spanyol Nuria Llagostera Vives csatája. Czink Melinda a 17-es pálya második körében a 27. helyen kiemelt ausztrál Alicia Molik ellen próbál továbbjutni.