Vágólapra másolva!
Tripoliban, a kieséses rendszerű világbajnokság negyeddöntőinek első játszmáiban a világossal játszók győztek. Az első számú kiemelt, a bolgár Veszelin Topalov meggyőző erővel bizonyította végjátékban a futó erejét. A fiatalok bonyolult párharcában a kubai Lenier Dominguez túljátszotta az azeri Tejmur Radzsabovot. Az angol Michael Adams az örmény Vlagyimir Akopjanra mért vereséget. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot ismét támogatta Fortuna, az orosz Alekszander Griscsuk nyerőesélyes állásban óriásit hibázott.

A hajrájához érkezett a FIDE világbajnoksága, a negyeddöntők párharcainak első játszmái a világossal játszók sikerét hozták. Az első helyen kiemelt Veszelin Topalov látványosan érvényesítette végjátékban a futó erejét ellenfele, a cserékkel az egyszerűsítésre törekvő orosz Andrej Harlovval szemben. Meggyőző győzelmet aratott az angol Michael Adams. A szicíliai védelem Najdorf-változatában az örmény Vlagyimir Akopjan cserélt vezért, a különböző színű futók mellett világos állása előnyösebb volt, s ezt Adams hatásos eszközökkel bizonyította.

Nem kis döbbenettel figyelhettük a tinik párharcát, a 20 éves kubai Lenier Dominguez és a 17 éves Tejmur Radzsabov párbaját. Korán letértek az elmélet kitaposott ösvényeiről, világos az áldozott tisztért bőséges ellenértéket kapott. Radzsabov nem tudott megbirkózni az összekötött szabadgyalogok erejével. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot Fortuna is támogatja Tripoliban. A spanyol megnyitás csereváltozatában kezdetben jól állt, de a középjátékban elvesztette a játék helyes fonalát, és a huszárpárjával szemben Alekszander Griscsuk futópárja erősebbnek látszott. A kétszeres olimpiai bajnok Griscsuk azonban döntő sakkvakságot követett el, s a remélt nyerés helyett vesztett.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Topalov (bolgár, 2737, 1) - Harlov (orosz, 2622, 51) 1 - 0
Dominguez (kubai, 2612, 58) - Radzsabov (azeri, 2670, 18) 1 - 0
Adams (angol, 2731, 3) - Akopjan (örmény, 2689, 11) 1 - 0
Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Griscsuk (orosz, 2719, 4) 1 - 0