Vágólapra másolva!
Tripoliban, a kieséses rendszerű világbajnokságon a bolgár Veszelin Topalov újabb 2-0-s győzelemmel jutott be az elődöntőbe. Az első számú kiemelt tisztáldozattal, majd minőségáldozattal teljesen összezavarta az orosz Andrej Harlovot, s a kalandos játszmát meg is nyerte. Az orosz Alekszander Griscsuk világossal visszavágott az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovnak, kettejük párharcát a rájátszás dönti el, a győztes Topalovval játssza az elődöntőt. Az angol Michael Adams sötéttel remizett az örmény Vlagyimir Akopjannal, és bejutott az elődöntőbe, ahol az azeri Tejmur Radzsabov és a kubai Lenier Dominguez párbaj nyertesével mérkőzik meg.

A líbiai fővárosban az ötödik kieséses rendszerű világbajnokságot rendezik meg, az eddigi versenyek gazdag játszmatermésében nem emlékszem olyan partira, amely vetekedhet a negyeddöntőben játszott Harlov-Topalov összecsapás kalandjaival. Az első számú kiemelt bolgár nagymester nem villogott a megnyitásban, világos szép állást ért el, joggal bizakodhatott.

A párharc első partiját Topalov megnyerte, s csak a rapid rájátszást kockáztatta váratlan áldozatok egész sorával. Először bolyongó huszárját áldozta le, majd még hozzátett egy minőségáldozatot, látszólag sima bástyahátránya volt, mindenféle ellenérték nélkül.

Elegendő volt világos egy-két céltalan lépése, és sötét fenyegetéseket hozott létre. Harlovot alighanem már rémképek is gyötörték, gondolkodási ideje gyorsan fogyott, Topalov futópárja őrületbe kergette az orosz nagymestert. A játszma befejező szakasza jól szemléltette, hogy a figurák hatóereje miként kárpótolja a hiányzó anyagot.

A jó formában levő játékost Fortuna is támogatja, Líbiában Topalovnak eddig minden sikerült, a tíz partiból kilencet megnyert. Az elődöntőben a Griscsuk-Kaszimdzsanov meccs győztesével találkozik.

Nem forgott veszélyben az angol Michael Adams továbbjutása. Az örmény Vlagyimir Akopjan kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Adams immár negyedik mérkőzésén győzött 1,5-0,5-re, a döntőbejutásért a Radzsabov-Dominguez párbaj nyertesével játszik. A 17 éves Tejmur Radzsabov az első parti elvesztése után nem esett pánikba, a szicíliai védelem Najdorf változatában gyorsan kapitulációra kényszerítette a gyenge napot kifogó kubai Lenier Dominguezt. A vb során mindketten háromszor sikerrel túljutottak a "pótvizsgán", most valakinek el kell buknia.

Nem volt könnyű helyzetben Alekszander Griscsuk. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni első játszmájában óriási hibát követett el, győzelem helyett vereséggel zárta az összecsapást. Az orosz nagymester kitűnő versenyzői erényeket csillogtatott meg, fokozatosan játszotta túl ellenfelét, s kiharcolta a rájátszást. A szerdai szabadnap után csütörtökön kezdődik az elődöntő, ez már négyjátszmás, 2-2 esetén tie-break dönt.

a negyeddöntők eredményei:
Topalov (bolgár, 2737, 1) - Harlov (orosz, 2622, 51) 2 - 0
Dominguez (kubai, 2612, 58) - Radzsabov (azeri, 2670, 18) 1 - 0, 0 - 1 TB
Adams (angol, 2731, 3) - Akopjan (örmény, 2689, 11) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Griscsuk (orosz, 2719, 4) 1 - 0, 0 - 1 TB