Vágólapra másolva!
Jövő héten csütörtöktől vasárnapig rendezik a Komjádi uszodában a T-Mobile országos úszóbajnokságot. Az athéni olimpia előtti utolsó hazai megméretésen - melyen többen is kiharcolhatják a várhatóan rekordlétszámú magyar ötkarikás úszócsapatba kerülést - két frontemberünk, Cseh László és Risztov Éva 11, illetve 9 számban áll rajthoz.

Turi György - Cseh és Risztov edzője - szerint a bajnokságon nem szükséges, sőt nem is szabad csúcsformában úszni, leszámítva azokat, akik itt és most akarják megváltani az athéni repülőjegyet. Ennek szellemében a két - jelenleg - legjobb magyar úszó sorozatterhelést kap, ketten együtt húsz számban indulnak.

"Ráadásul úgy, hogy például Cseh Laci nem is szerepel legjobb számában, 400 m vegyesen, amelyben az Európa-csúcsot tartja s amelyet megnyert a madridi Európa-bajnokságon. Neki fő versenyszámában már csak Athénban kell nagyot úsznia, de ott aztán nagyon nagyot, hiszen a földkerekség legjobbnak tartott úszójának, a hét aranyérem megszerzésére készülő Michael Phelpsnek is ez az erőssége"- mondta Turi.

A Bp. Spartacus edzője még arról is beszélt, Cseh olyan - számára szokatlan - távokon és úszásnemekben is elindul, mint a 100 méteres gyors- vagy a 200 méteres mellúszás. "Laci az utóbbi időben akkorát fejlődött korábbi viszonylag gyenge számában, mellúszásban, hogy ma már a mellspecialistáknak is méltó ellenfele. Remélem, ezt majd az országos bajnokságon is bizonyítja." Risztov Éva is hatalmas terhelést kap, valamennyi esélyes számában, így 200, 400, 800 m gyorson, 200 m pillangón és 400 m vegyesen is rajtkőre lép.

A szakvezetés Gyurta Dánieltől, a 200 méteres mellúszás 15 éves klasszisától is sokat vár, nemcsak Athénban (ott érmet), hanem már a bajnokságon is. Akár 100 mellen is megúszhatja az A szintet - merthogy 200-on az már megvan neki. Kovács Ágnestől, a 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoknőjétől Turi pontszerzést remél az olimpián, de nem mellen, hanem 200 vegyesen. Főleg úgy, hogy Ági kigyógyult az őt másfél éve gyötrő krónikus betegségéből.

Nem hivatalos információk szerint mamutcsapat képviseli a magyar úszósportot Athénben, akkora, amekkora korábban még egyetlen olimpián sem. A versenyzői létszám meghaladhatja a két tucatot is, ez persze nem jelenti azt, hogy ők valamennyien világraszóló eredmény elérésére képes úszók, többségük csupán a coubertini szellem zászlóvivője.

Ch. Gáll András