Vágólapra másolva!
Kisebb meglepetésre mezőnyhajrában az észt Jaan Kirsipuu nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France első szakaszát. Összetettben továbbra is a prológon diadalmaskodó svájci Fabian Cancellara vezet.

A belga Marc Wauters és a dán Jakob Piil 40 km-rel a cél előtt megszökött a mezőnytől, és sokáig úgy tűnt, kettejük közül kerül ki az etapgyőztes, de végül nem sikerült a bravúr, ugyanis a karaván ezer méterre a céltól befogta őket.

A hajrát a Fassa Bortolo versenyzői vezették fel a Giro d'Italián kilenc etapon diadalmaskodó olasz Alessandro Petacchinak, aki viszont a sprint során nem tudta tartani a lépést riválisaival, így végül Kirsipuu nyerte a Liege és Charleroi közötti 202,5 km-es első szakaszt.

Érdekesség, hogy két veterán világklasszis sprinter, a hatszoros zöld trikós német Erik Zabel, valamint az olasz Mario Cipollini nem vett részt a mezőnyhajrában. Előbbi 9., utóbbi 38. lett.

A fokozódó doppingellenes harc jegyében egyébként minden eddiginél több, 210 ellenőrzés lesz a viadalon, a szakaszgyőzteseket és az összetettben élen álló versenyzőt minden esetben tesztelik. Patrice Clerc főszervező megjegyezte, hogy a vizsgálatok közül 30 alkalommal vért, a többi 180 esetben pedig vizeletmintát vesznek. Mintegy száz ellenőrzés a csaló kerékpárosok között népszerű eritropoetin (EPO) kimutatását célozza.

Tavaly 142 doppingellenőrzés volt a Touron, és egy hozott pozitív eredményt. A világ legjelentősebb kerékpáros viadalán utoljára az 1998-as botrány alkalmával volt legalább 200 ellenőrzés, akkor a Festinát kizárták, mivel a csapat szállodájában és autójában tiltott szerekre bukkant a rendőrség egy razzia során.

Ha nem is a Tourhoz, de kerékpárhoz kapcsolódó hír még, hogy svájci edzése közben elütötte egy autó Steffen Wesemannt, aki kartörést szenvedett. A 33 éves versenyző egy volt csapattársával kerekezett Wassen városkában, amikor a jármű nem adta meg nekik az elsőbbséget. Wesemann reméli, hogy augusztus végén újra nyeregbe szállhat.

1. szakasz, Liege-Charleroi, 202,5 km:
1. Jaan Kirsipuu (észt, AG2R) 4:40:29 ó
2. Robbie McEwen (ausztrál, Lotto) azonos idővel
3. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) a.i.
4. Danilo Hondo (német, Gerolsteiner) a.i.
5. Jean-Patrick Nazon (francia, AG2R) a.i.
6. Baden Cooke (ausztrál, Fdjeux.com) a.i.
...8. Alessandro Petacchi (olasz, Fassa Bortolo) a.i.
...27. Fabian Cancellara (svájci, Fassa Bortolo) a.i.
...32. Jan Ullrich (német, T-Mobile) a.i.
...47. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Cancellara 4:47:11 ó
2. Hushovd 4 mp hátrány
3. Armstrong 10 mp h.
4. Jens Voigt (német, CSC) 15 mp h.
5. José Ivan Gutierrez (spanyol, Illes Baleares) 16 mp h.
6. Oscar Pereiro (spanyol, Phonak) 19 mp h.
...16. Ullrich 25 mp h.

Hétfőn a Charleroi és Namur közötti 197 km-es szakasz vár a mezőnyre.