Vágólapra másolva!
Tripoliban a sakkvilágbajnoki döntő hatodik játszmája döntetlennel zárult. Az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov kedden rájátszáson dönti el, hogy ki lesz a világranglistát vezető Garri Kaszparov kihívója. A világossal játszó Kaszimdzsanov kezdeményezett, gyalogot is nyert, nyerő esélyt puskázott el. A 41. lépésben az üzbég sakkozó óriásit hibázott, de ezt Adams nem használta ki, a világos király ellen döntő támadást indíthatott volna. A nyerő vezérlépés helyett örökös sakkot kényszerített ki.

Közel négy hete folynak már a sakkcsaták a líbiai fővárosban. Láttunk nagyon jó játszmákat, a nagymesterek a nagy feszültségben sokat hibáztak, váratlan fordulatok befolyásolták az eredményeket, jutottak tovább a szerencsés, kényszerültek búcsúzni a balszerencsés versenyzők. A világbajnoki döntő rendkívül izgalmasan alakult, az első parti békés döntetlene után négy játszma dőlt el sorozatban. Rusztam Kaszimdzsanov kétszer is vezetést szerzett, Michael Adams kétszer kiegyenlített. A hatodik parti is a világossal játszó fölényét hozta, a világos bábukat vezető Kaszimdzsanov a spanyol megnyitásban előnybe került, gyalogot is nyert, Adams a különböző színű futókban reménykedhetett.

Először Kaszimdzsanov hagyott ki óriási nyerőesélyt, majd az időzavar után újabb váratlan fordulatot figyelhettünk meg, Kaszimdzsanov könnyelmű vezérlépésével őrizetlenül hagyta a nagyátlót, s a magára maradt világos király óriási bajba kerülhetett volna. Adams rövid gondolkodás után azonban nem húzta meg a nyerő vezérlépést, hanem tisztáldozattal örökös sakkot kényszerített ki. A parti eldönthette volna a kihívó személyét, hiszen a Tripoliban győztes vívhat meg a világranglista-vezető Garri Kaszparovval. Ehelyett kedden folytatódik a küzdelem, következik a rájátszás. Először két 25-25 perces rapid játszmában mérik össze erejüket, ahol lépésenként 10-10 másodperc jutalomidőt kapnak. Ha 1-1-re végződik a két parti, akkor villámjátszmák következnek, 5-5 perc és 10 másodperc lépésenként. Újabb döntetlen esetén a "hirtelen halál" parti dönt, ahol világosnak 6, sötétnek 5 perce van, de sötét már remivel is a végső győztes!

Rusztam Kaszimdzsanov

üzbég, 2652

0,5

1

0

10

0,5

3

Michael Adams

angol, 2731

0,5

0

1

01

0,5

3