Társoldalunk:

Armstrong szakaszt nyert, Voeckler vezet

Az elmúlt öt alkalommal győztes amerikai Lance Armstrong nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France 13. szakaszát, de az összetettben élen állónak járó sárga trikót továbbra is a francia Thomas Voeckler viselheti, mivel hősies versenyzésével 22 másodpercet megőrzött több mint ötperces előnyéből a "királyetapon".

A Lannemezan és Plateau de Beille közötti 205,5 km-es szakasz során hét hegy várt a mezőnyre, köztük két első és egy kiemelt kategóriás, ráadásul utóbbin volt a befutó.

Az esélyesek az utolsó, 15,9 km hosszú, átlagosan 7,8 százalékos meredekségű emelkedőt együtt kezdték meg, sőt a mintegy harmincfős élbolyban ott volt Voeckler is, aki ugyan több kaptatón is lemaradt, de a lejtőkön és a sík részeken mindig felzárkózott.

A forgatókönyv szinte semmit nem változott a pénteki hegyi szakaszhoz képest, ugyanis Armstrongnak ezúttal sem kellett támadnia ahhoz, hogy a legnagyobb riválisának tartott, 1997-ben bajnok német Jan Ullrich lemaradjon. A US Postal kapitánya által diktált tempót egyedül az előző nap diadalmaskodó olasz Ivan Basso bírta. Az utolsó nyolc kilométert együtt tették meg, de ezúttal Armstrong lehajrázta a CSC versenyzőjét.

Voeckler hatalmas akaraterejének köszönhetően több hegyi specialistát megelőzve, 4:42 perccel a győztes duó mögött ért célba, így a két pireneusi szakasz után is ő birtokolja a sárga trikót.

Az idei viadal legnehezebb etapja során több kitűnő kerekes is feladta a további küzdelmet: a végső sikerre is esélyesnek tartott amerikai Tyler Hamilton mellett, a spanyol hegyimenő Haimar Zubeldia, valamint az orosz Gyenyisz Mencsov sem ért célba.

13. szakasz, Lannemezan-Plateau de Beille, 205,5 km:
1. Armstrong (amerikai, US Postal) 6:04:38 ó
2. Basso (olasz, CSC) azonos idővel
3. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 1:05 p hátrány
4. Klöden (német, T-Mobile) 1:27 p h.
5. Mancebo (spanyol, Illes Baleares) a.i.
6. Ullrich (német, T-Mobile) 2:42 p h.
...
10. Simoni (olasz, Saeco) 3:43 p h.
...
13. Voeckler (francia, Brioches La Boulangere) 4:42 p h.
...
33. Virenque (francia, QuickStep-Davitamon) 11:28 p h.
...
49. Heras (spanyol, Liberty Seguros) 21:35 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Voeckler 58:00:27 ó
2. Armstrong 22 mp hátrány
3. Basso 1:39 p h.
4. Klöden 3:18 p h.
5. Mancebo 3:28 p h.
6. Totschnig 6:08 p h.
...
8 Ullrich 7:01 p h.

Vasárnap a Carcassonne és Nimes közötti 192,5 km-es szakasz vár a mezőnyre, s ezúttal egyetlen hegy sem nehezíti az útvonalat, így összetettben nem várható változás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK