Vágólapra másolva!
Dortmundban július 22. és augusztus 1. között rendezik meg a Sparkassen hagyományos szuperversenyét. A meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztották, a nagymesterek váltott színnel kétszer mérkőznek meg egymással. A csoportok első két helyezettje jut az elődöntőbe, ahol kétjátszmás mini páros mérkőzést vívnak, a két győztes játssza a döntőt, a vesztesek a harmadik helyért csatáznak. A versenyen valamennyi helyezést eldöntik, az 5-8. helyekért is lejátsszák a meccseket. Lékó Péter világbajnoki döntőbeli ellenfelével, a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal került egy csoportba, míg a másik négyes két legjobbja az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand és az orosz Peter Szvidler. Nagymesterünk a tavalyi tornagyőztes, a moldáviai Viorel Bologan ellen a világos bábukat vezetve kezdi meg szereplését.

Az esztendő harmadik szuperversenyén a szeptember 25-én kezdődő világbajnoki döntő előtt Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter a csoportmérkőzések során kétszer mérkőzik meg egymással, de reális az esélye, hogy ők ketten vívják majd a kétjátszmás döntőt is. Dortmundban az orosz világbajnokot már hatszor is ünnepelték tornagyőztesként, Lékó Péter kétszer nyert kedvenc városában versenyt, két éve is itt vívta ki a kihívói jogot. Az indiai Viswanathan Anand kétszer holtversenyben osztozott a dicsőségen.

A rendezők új lebonyolítási rendszerben rendezik meg az idei versenyt, a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportban osztották, az első két helyezett jut az elődöntőbe, a két győztes játssza a döntőt, de valamennyi helyezést eldöntik. A három nagy ász, Anand, Kramnyik és Lékó mellett a tavaly óriási szenzációként tornagyőztes moldáviai Viorel Bologan a résztvevők listáján. Aligha szorul magyarázatra a négyszeres olimpiai és orosz bajnok, Peter Szvidler meghívása. A világranglistán kilencedik nagymester 1998-ban holtversenyben első volt, a hazai nagy riválisok árnyékában sokat kellett várnia az újabb lehetőségre. A honfitárs Szergej Rublevszkij az idei Aeroflot nyílt verseny győzteseként kapott lehetőséget. Az ukrán Szergej Karjakin minden korábbi rekordot megdöntve lett két éve a világ legfiatalabb nagymestere, 14 évesen debütál a szupernagymesterek mezőnyében. A németek immár másodszor szavaztak bizalmat importált tehetségüknek, a 18 éves örmény származású Arkadij Naiditschnak.

Lékó Péter szekundánsa, Arshak Petroszjan és felesége, Szofi kíséretében utazott el újabb megmérettetésének színhelyére. "A legfontosabb cél, hogy megőrizzem jó formámat, ezért minden játszmában küzdelemre fogok törekedni. A torna a világbajnoki döntőre történő felkészülésem fontos állomása, a csoportmérkőzések során alighanem 3,5 pont már az elődöntőt jelentheti. Kíváncsi vagyok, hogy a 14 éves Karjakin milyen teljesítményre lesz képes, okoz-e meglepetést a viadal újonca. Ráhangolásként megnéztem a bieli verseny első fordulójának játszmáit, Morozevics már megint kisebb csodát művelt az igénytelen megnyitás után" - értékelt Lékó elutazása előtt. A játszmák 14 órakor kezdődnek, a módosított klasszikus gondolkodási idővel, két-két óra 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő húszra, végül 15-15 perc és lépésenként 30 másodperc a parti befejezéséig. A küzdelmeket a sakkrajongók az interneten élőben figyelhetik a www.chessgate.de/do2004/ honlapon.