Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a címvédő Viorel Bologannal. Óriási csata után végződött pontosztozkodással a 14 éves Szergej Karjakin és az orosz világelső, Vlagyimir Kramnyik játszmája. Az ukrán nagymester túljátszotta nagyhírű ellenfelét, a világbajnok feladványszerű motívum segítségével mentette döntetlenre a partit. Mind a négy nagymesternek két pontja van. A másik ágon Viswanathan Anand megőrizte félpontos előnyét.

Nagy taps köszöntötte a játéknap legérdekesebb játszmájában született döntetlent. Szergej Karjakin közel állt ahhoz, hogy vereséget mérjen a hatszoros dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyikra. De menjünk sorjában. Először a címvédő moldáviai Viorel Bologan és Lékó Péter partija fejeződött be pontosztozkodással. A nézők és az interneten az adást figyelők Lékó Péterrel készült interjút hallgathatták. Nagymesterünket az egyik kommentátor, Helmut Pfleger faggatta, hogy miért nem játszotta tovább tegnap a 14 éves Szergej Karjakin elleni állását.

"Nem ismertem Karjakin gondolkodásmódját, ismerős ellenféllel szemben jóval könnyebb dolgom lett volna. Ellenfelem az esélytelenek nyugalmával játszhatott, míg én túlzottan is sokat számolgattam a pozíció nyújtotta lehetőségeket, a végén nem láttam jobb megoldást, mint a lépésismétléses remit, hibás döntés volt" - avatta be a hallgatókat a titkokba nagymesterünk. Lékó beszélt a világbajnoki döntőre történő felkészüléséről, az intenzív munka miatt kevésbé érzi magát frissnek, egyes változatokat már Kramnyik elleni meccsére tartogat.

Fokozott érdeklődéssel figyelte Kramnyik csatáját Karjakin ellen. Csodálkozott, hogy az orosz világelső számára kevésbé ismert, bonyolult változat megjátszása mellett döntött, a nyerés érdekében fokozott kockázatot vállalt. Péter a számítástechnikai segédeszközök gyors elterjedésének tulajdonítja, hogy jóval korábban beérnek az ifjak. "Egyes változatok elemzését, értékelését nagyon megkönnyítik az elemzőprogramok, az adatbázisok a felkészülést gyorsítják meg. Nincsenek nagy titkok, nagyon sokat kell azért dolgozni, hogy az állások igazi rejtelmeihez eljussunk" - fejtette ki gondolatait nagymesterünk. Lékó Péter a Karjakin-Kramnyik végjáték fejleményeit már nem várta meg, fantasztikus küzdelemben az orosz világbajnok végül döntetlenre mentette reménytelennek tűnő állását.

Az ukrán csodagyerek alaposan megizzasztotta Kramnyikot. A 14 éves nagymester a szicíliai védelem Najdorf változatában túljátszotta ellenfelét, az első időkontroll előtt nyerést hagyott ki, később vezért nyert, de a rendkívül izgalmas végjátékot Kramnyik feladványszerű motívum segítségével döntetlenre mentette. Ebben a csoportban még semmi sem dőlt el, az összes parti eddig pontosztozkodással végződött.

A másik ágon a félpontos előnnyel vezető Viswanathan Anand közel állt újabb győzelméhez, de végül a gyaloghátrányos pozíciót Arkadij Naiditsch kiremizte. Az orosz derbi, Szergej Rublevszkij és Peter Szvidler skót megnyitású játszmájában kiegyenlített erők küzdelmét láttuk.