Vágólapra másolva!
Pénteken este Zürichben napra pontosan egy héttel az athéni olimpia előtt kerül sor az atlétikai Golden League-sorozat negyedik versenyére, amelynek erősségéről csak annyit: 15 tavalyi világbajnok indul. A mezőnyben három magyar induló lesz: férfi diszkoszvetésben Fazekas Róbert és Kővágó Zoltán, női 1500 méteren Varga Judit.

A hat versenyből álló Golden League-sorozatban eddig három állomáson (Bergen, Róma, Párizs) vagyunk túl, s a GL-számokban öten veretlenek: a férfiaknál a dominikai Felix Sánchez (400 m gát), a svéd Christian Olsson (hármasugrás) és a litván Virgilius Alekna (diszkoszvetés), a nőknél a bahamai Tonique Williams-Darling (400 m) és a dél-afrikai Hestrie Cloete (magas) van még versenyben az egymillió dolláros fődíjért, amelyért azonban hatszor kell nyerni.

Zürichben Olssont fenyegeti a legnagyobb "veszély", mert az ellenfelei között lesz az amerikai válogatót 17,78 méterrel megnyerő, idei világranglista-vezető Melvin Lister, valamint a Sacramentóban 17,58-ig jutó Kenta Bell is. Olsson idei legjobbja 17,61. Aleknának pedig reményeink szerint Fazekas Róberttel gyűlik meg a baja.

Ebben a számban a világ idei legjobb eredménye 70,97 m-rel az olimpiai és világbajnok litváné, de közvetlenül mögötte a sorban a Haladás Európa-bajnok és vb-ezüstérmes dobója következik 70,83-mal. Az indulók között lesz Kővágó Zoltán is, aki ebben az évben 67,42-ig jutott, amivel kilencedik a világranglistán.

Női 400-on Tonique Williams-Darling veretlenségét az amerikai Monique Hennagan és a mexikói Ana Guevara is veszélyeztetheti, férfi 400 m gáton Felix Sáncheznek pedig a világranglista-vezető amerikai James Carterre kell nagyon figyelnie. Az ötödik jackpot-esélyes női magasugró Hestrie Cloete - az orosz Jelena Szleszarenko távollétében - Zürichben egyértelmű favorit.

Ami az 5,5 millió svájci frank költségvetésű, s rangban első számú Golden League-viadal komplett mezőnyét illeti, a tavalyi párizsi vb 15 világbajnoka s még számos klasszisa gondolta úgy, hogy a svájci városban főpróbát tart az olimpiára. A férfiaknál 100 méteren indul az amerikai Maurice Greene, 800-on a dán Wilson Kipketer, 1500-on a marokkói Hicham el-Guerrouj, női 100-on a francia Christine Arron és az amerikai Lauryn Williams, 800-on a mozambiki Maria Mutola, 100 m gáton a kanadai Perdita Felicien.

Fazekas és Kővágó mellett még egy magyar atléta lesz a mezőnyben, női 1500-on Varga Judit, aki két hete Párizsban megnyerte a versenyt. (Korábban magyar futó még sohasem tudott Golden League-számban győzni) S mivel a legjobb oroszok - akárcsak a francia fővárosban - most sem indulnak, így megeshet, hogy újabb nagy futást láthatunk Eb-4. helyezettünktől.

Fábik Tibor