Vágólapra másolva!
Annus Adrián természetesen még Athénban tartózkodik, de a kalapácsvetés újdonsült olimpiai bajnokát jövő vasárnap már itthon láthatjuk versenyezni. A versenyszám Világdöntőjét - korábbi nevén Grand Prix-fináléját - ugyanis szeptember 5-én Szombathelyen rendezik meg a GP-rangsor első nyolc helyezettjével, köztük az athéni dobogósokkal - Annus mellett a japán Murofusival és a fehérorosz Tyihonnal - valamint az elitbe bekerült Pars Krisztiánnal is.

Az olimpia eredményei a Grand Prix-rangsor elejét egy helyen írták át, mégpedig úgy, hogy Szombathelyen nem egy, hanem két magyar léphet majd dobókörbe. Pars Krisztián, aki augusztus 16-án még csak a kilencedik helyen állt, athéni hatodik helyének köszönhetően már ötödik a rangsorban, így ő is indulhat a Világdöntőben. Ami a többieket illeti, a ranglista első három helyezettje megegyezik az olimpiai döntő sorrendjével: azaz Annus Adrián, a japán Murofusi és a fehérorosz Tyihon áll az élen. Ám a végső győzelem szempontjából ez semmit nem jelent, hiszen a a döntőben mindenki tiszta lappal indul. A fináléba negyedik helyen a fehérorosz Gyevjatovszki, az ötödiken - mint már említettük - Pars Krisztián, a hatodikon a finn Karjalainen, a hetediken a szlovák Charfreitag, a nyolcadikon a szlovén Kosmus került be, az első tartalék pedig az orosz Konovalov.

Másik újdonsült olimpiai bajnokunk, a diszkoszvető Fazekas Róbert szeptember 3-án, azaz jövő pénteken a brüsszeli Golden League-versenyen indul, de vasárnap már Szombathelyen őt is köszöntheti majd a valószínűleg többezres nézősereg. A Magyar Atlétikai Szövetség a kalapácsvető Világdöntő keretében búcsúztatja el a versenyzői pályafutását befejező Kiss Balázst, a szám 1996-os olimpiai bajnokát, aki 33 évesen makacs sérülései miatt kénytelen befejezni pályafutását. S elbúcsúztatják a többszörös korosztályos Európa-bajnok és mezei futásban felnőtt Eb-aranyérmes Szentgyörgyi Katalint is, aki 25 évesen ugyancsak sorozatos sérülései miatt vonul vissza.

A 2004. szeptember 5-én, a szombathelyi Atlétikai Centrumban megrendezendő kalapácsvető Világdöntő programja:
14.30: a női versenyzők bemutatása, melegítés
15.00: kalapácsvető Világdöntő - nők (a mezőny csak az olimpiai döntő után áll össze)
16.00: gyerekváltó
16.15: a férfi versenyzők bemutatása, melegítés
16.40: a kalapácsvető Világdöntő - férfiak
18.00: eredményhirdetések

Fábik Tibor