Vágólapra másolva!
A majdnem 28 kilométeres csapatidőfutammal veszi kezdetét szombaton Leónban az év utolsó háromhetes országúti kerékpáros körversenye, a Vuelta a Espana. A viadal rendkívül izgalmasnak ígérkezik, mivel a szakemberek szerint a hatszoros Tour de France-győztes amerikai Lance Armstrong távollétével legalább hatan-heten esélyesek a végső sikerre.

A viadalon - első magyarként - indul Bodrogi László is, aki elsősorban az egyéni időfutamokon érhet el jó eredményt, de ehhez jelentős formajavuláson kellett átesnie, az athéni olimpián ugyanis kedvenc számában csak 22. lett.

Mindenképpen favoritnak számít a címvédő és 2000-ben is diadalmaskodó spanyol Roberto Heras, igaz, ő a francia körversenyen csalódást keltően szerepelt. Honfitársai közül veszélyes lehet rá Haimar Zubeldia, a tavaly előtti győztes Aitor Gonzalez vagy a Touron remek formát mutató Francisco Mancebo. Nagy kérdés Joseba Beloki szereplése, ugyanis tavaly hatalmasat bukott a Touron, és azóta egyetlen jelentősebb versenyen sem állt rajthoz, amennyiben viszont csúcsformába került, akkor mindenképpen számolni kell vele.

Utoljára 1999-ben fordult elő, hogy nem hazai versenyző nyert - akkor a német Jan Ullrich örülhetett a madridi befutónál -, ám könnyen lehet, ezúttal megszakad a sorozat. Talán az egész viadal legesélyesebbje az amerikai Tyler Hamilton, aki megnyerte az athéni olimpia egyéni időfutamát. A kazah Alekszandr Vinokurovról sem szabad megfeledkezni: a T-Mobile kapitánya biztosan kettőzött erővel készül erre a versenyre, mivel sérülés miatt nem tudott elindulni a Touron. Ugyancsak győzelmi esélyekkel indul az olasz Damiano Cunego, aki idén robbant be az élvonalba azzal, hogy megnyerte a Giro d'Italiát. Bár nála nagy kérdés, 22 évesen képes-e egy évben két háromhetes viadalon kimagaslót nyújtani.

Érdemes lesz még odafigyelni a kolumbiai Santiago Boteróra, a 2000-ben Giro-győztes Stefano Garzellire, valamint két spanyolra, Carlos Sastréra és Oscar Sevillára. A sprintereknél a német Erik Zabel, az olasz Alessandro Petacchi és az olimpián pályakerékpárosként aranyérmet nyert ausztrál Stuart O'Grady között várható hatalmas küzdelem.

A szervezők ezúttal nagyon nehéz útvonalat jelöltek ki. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt alkalommal lesz hegyi befutó, továbbá a csapatidőfutam mellett három egyéni indítású versenyre is sor kerül majd, sőt, ebből az egyik a legendás Sierra Nevada-i emelkedőre vezet. A 21 etapból álló programban két pihenőnap szerepel. A verseny össztávja 3023 km.