Vágólapra másolva!
A négy legnagyobb szervezet fennállása óta soha nem fordult még elő, hogy középsúlyban valamennyi világbajnoki címet egy ökölvívó birtokoljon. A nagy címegyesítésre magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor először, a kérdés pedig az, hogy Bernard Hopkinsnak vagy Oscar de la Hoyának sikerül-e győzelemmel megkoronáznia egyedülálló pályafutását. Mivel mind a ketten élő legendának számítanak, szinte biztos, hogy óriási mérkőzést és még annál is nagyobb drámát láthatunk a Las Vegas-i Grand Garden Arenában.

A fogadóirodák egyértelműen a WBC-, az IBF- és WBA-öveit kockára tevő Hopkinst tartják az összecsapás esélyesének, aminek oka a következőkben keresendő: a (profiként) nagypehelysúlyúként induló De la Hoyával szemben a "Hóhér" becenevet az idők során joggal kiérdemlő Hopkins "született" középsúlyú, magasabb és erősebb ellenfelénél, aki eddig mindössze egyszer bokszolt ebben a súlycsoportban, ráadául nem is nyújtott túlságosan meggyőző teljesítményt. Hopkins ellenben tizenegy éve, a Roy Jonestól elszenvedett pontozásos vereség óta nem talált legyőzőre, és többnyire a súlycsoportokból független világranglista első helyén találkozhatunk a nevével. Állóképességén nem látszik, hogy már 39 éves, jól bírja a 12 menetet, habár szereti idő előtt befejezni találkozóit, 44 győzelméből 31-et KO-val ért el. Zsinórban tizennyolc alkalommal védte meg világbajnoki címét (címeit), legutóbb júniusban, Robert Allen ellen, egyhangú pontozással.

De la Hoyának ezzel szemben nem a legszebb álmai szerint alakult az utolsó két mérkőzése. 2003 szeptemberében egyhangú pontozással elveszítette a Shane Mosley elleni visszavágót, igaz, az eredmény jogosságát sokan megkérdőjelezték. Az "Aranyfiú" korábban úgy nyilatkozott, hogy ha másodszorra is kikap Mosleytól, szögre akasztja a kesztyűt, de mivel úgy érezte, valójában ő volt győztes, mégis a folytatás mellett döntött. Júniusban - már a Hopkins elleni meccs jegyében - a középsúlyú Felix Sturm ellen szállt ringbe a WBO-világbajnoki címéért, és bár ezt a mérkőzést megnyerte, az eredmény sokkal vitathatóbb volt, mint a Mosley elleni csatáé. A szakértők többsége ugyanis egyértelműen a német bajnoknak adta volna a győzelmet, és valóban nehéz érveket találni azzal a közfelfogással szemben, mely szerint a pontozók kezét bizony így vagy úgy az akkor már félig-meddig tető alá hozott szombati szupergála is befolyásolhatta, hiszen annak előfeltétele volt, hogy De la Hoya hozza a Sturm elleni meccset.

Hogy a fentiek tükrében miért lehet mégis elhinni, hogy De la Hoya legyőzheti Hopkinst? Elsősorban azért, mert ő napjaink egyik legkiválóbb bokszolója. Miután Barcelonában olimpiát nyert, a profik között ő lett az első, aki hat különböző súlycsoportban szerzett világbajnoki címet. Mellette szól még, hogy nyolc évvel fiatalabb, gyorsabb és színesebb stílusú bunyós Hopkinsnál, habár ennek a fizikális különbségek miatt nem biztos, hogy lesz jelentősége. De la Hoya mérlege 37 győzelem, 3 vereség és 29 KO - ez utóbbi szám növelésében mindenesetre nemigen reménykedhet szombat éjjel.