Vágólapra másolva!
A "Hóhér" a kilencedik menet 98. másodpercében "kivégezte" az "Aranyfiút". Bernard Hopkins, a WBA, az IBF és a WBC középsúlyú profi bokszvilágbajnoka a Las Vegas-i MGM Grand arénájában rendezett címmérkőzésen egy testre mért borzalmas balfelütéssel kiütötte Oscar De La Hoyát, a WBO világbajnokát, és ezzel egyesítette a négy nagy szervezet világbajnoki címét, azaz vasárnap hajnaltól ő a vitathatatlan rangelső. Minden idők legjobban fizetett középsúlyú meccséért a 39 éves Hopkins (45-2-1, 32 K. O.) 10 millió, De La Hoya (37-4, 29 K. O.) 30 millió dollárt kapott.

Az "Executioner" becenevű Hopkins január 15-én már 40. születésnapját ünnepli, miközben De La Hoya még csak 31, de a korkülönbségből semmi sem látszott a szorítóban. Bár meg kell adni, a nagyváltósúlyból felerősödött "Aranyfiú" derekasan helyt állt, végig bátran, sőt, sokak szerint vakmerően bokszolt, és nem próbált meg elmenekülni az erősebb felépítésű Hopkins elől - aki 2:1 arányban esélyesebb volt a bukmékereknél -, s a kilencedik menetig teljesen nyílttá tudta tenni az összecsapás végkimenetelét. Amikor a végzetes - a lengőborda alá célzott - balhorog májtájékon találta De La Hoyát, Hopkins két pontozónál vezetett (79-73, 78-74), a harmadiknál viszont a Los Angeles-i illetőségű, mexikói felmenőkkel rendelkező ellenfél állt jobban (77-75).

"Nem voltam biztos benne, hogy vezetek. Úgy éreztem, tennem kell valamit. Jobbegyenessel indítottam, majd eleresztettem a nagy balhorgot. Amikor célba talált, hallottam, ahogy kipréseli Oscarból a levegőt, aki lement a padlóra. Ott is maradt." - emlékezett vissza a kritikus pillanatokra Hopkins, aki 11 éve nem kapott ki, s már csak egyetlen győzelem hiányzik ahhoz, hogy huszadszor is megvédje címét.

De La Hoyának ez az első kiütéses veresége, de mivel önmaga számára is meglepően jól szerepelt - saját elmondása szerint 130 menetet bokszolt a felkészülés során, ebből négyszer 12-12 menetet! -, könnyen lehet, hogy előzetes terveivel szemben mégsem vonul vissza. Az "Aranyfiú" a világ egyetlen bokszolója, aki hat súlycsoportban is volt világbajnok!

Az önmaga által menedzselt Hopkins - aki most először bokszolhatott tudásához méltó pénzdíjért - 16 évvel ezelőtt egy olyan vereséggel kezdte hosszú profi pályafutását, amelyért 400 dollárt kapott. Legyőzője a teljesen ismeretlen Clinton Mitchell volt. Az IBF gazdátlan középsúlyú vb-övéért 1993. május 22-én a washingtoni Robert Fitzgerald Kenndy stadionban csapott össze Roy Jones Juniorral, de egyhangú pontozással kikapott tőle. (mindmáig ez az utolsó veresége)

Aztán Jones felment félnehézsúlyba, s 1994. december 17-én az ecuadori Quitóban Hopkins döntetlent bokszolt Segundo Mercado ellen. Öt hónappal később Landoverben (Washington) megismételték a meccset, s akkor már Hopkins a 7. menetben aratott technikai K. O.-val elhódította az IBF középsúlyú övét.

Azóta mindenkit megvert, akit csak lehetett, még a legnagyobbakat is: 1998-ban Simon Brownt, három éve Félix Trinidadot. Az igazán nagy pénz azonban nem akart összejönni, legutóbb például méltatlanul alacsony díjért, 300 000 dollárért bokszolt Robert Allennel.

"Ez volt a 19. címvédésem, a huszadikat feltétlenül meg akarom csinálni. Lehetőség szerint Roy Jones Jr. ellen, vagy ha ő nem vállalja, akkor jöhet a félnehézsúlyú világbajnok, Antonio Tarver" - mondta Hopkins.

Meglehet, egy harmadik bokszolóval kell megmérkőznie: Felix Sturmmal. A 25 éves Sturm, a WBO exvilágbajnoka - aki júniusban erősen vitatható pontozással veszítette el címét De La Hoyával szemben - pár órával a Las Vegas-i meccs előtt Leverkusenben egyhangú pontozással, nagyon jó teljesítményt nyújtva legyőzte az amerikai Robert Fraziert. "A Hopkins-De La Hoya meccs győztesét akarom!" - mondta Sturm a mérkőzés után, aki - most már tudjuk - Hopkins lett.

Ch. Gáll András