Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnokságok történetében a 37. világbajnoki döntőt a Lago Maggiore partján fekvő svájci városban, Brissagóban rendezik meg szeptember 25. és október 18. között. A sakkozás 14. világbajnoka, a 29 éves orosz Vlagyimir Kramnyik küzd meg kihívójával, a 25 esztendős Lékó Péterrel. A 14 játszmás összecsapás előtt a mérkőzés szponzora, a Centro Dannemann a Boxutcában szervezte meg Lékó Péter sajtótájékoztatóját.  Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a Sport XXI. utánpótlásprogramba jövőre bekerülő két sportág egyike a sakk lesz, és egy címeres válogatott mezt ajándékozott a világbajnoki döntőre utazó világbajnok-jelöltnek.

A sakktörténelemben Guiness-rekordként könyvelhetjük el, hogy Lékó Péter sajtótájékoztatójának házigazdája Kovács "Ko-Ko" István volt, aki sportágának valamennyi címét megszerezte. Lékó Péter a nagy mérkőzésre kedves ajándékot kapott Szeged város polgármesterétől, Botka Lászlótól. A sakkfigura természetesen a napfény városának címerét is viseli, de körben 7,5 érmét. Pontosan ennyi pontra van szüksége Péternek, hogy győztesként fejezhesse be a párharcot.

A Brazil Centro Dannemann ügyvezető igazgatója, Hans Joseph Maria Leusen a két résztvevő által aláírt sakktáblát ajándékozott Gyurcsány Ferencnek és Botka Lászlónak. Kis derültség közepette jegyezte meg, hogy Vlagyimir Kramnyik a Klicsko fivéreket fogadta fel szekundánsként, de Péternek elegendő csak Ko-Ko-val készülnie. Nagymesterünkre váró mérkőzést nyugodtan nevezhetjük egy 14 menetes párharcnak, ahol az egyes menetek az erőgyűjtés, az ellenfél gyengéinek felmérését szolgálja.

A sajtótájékoztatón mutatták be Dlusztus Imre és Novák Miklós "A sakkzseni" című, Lékó Péterről szóló könyvét. A pályafutást legfontosabb állomásait megörökítő könyvben az olvasók Lékó Péter elemzésével a legérdekesebb játszmákkal ismerkedhetnek meg.

A világbajnoki címet védő Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter befejezte felkészülését a szeptember 25-én kezdődő világbajnoki döntőre. A két nagymester szeptember 20-án utazik a mérkőzés színhelyére. A döntőt a Lago Maggiore partján fekvő Brissagóban, a mérkőzést szponzoráló Centro Dannemann központjában rendezik meg. Kramnyik és Lékó stábjával a 6 km-re fekvő Asconában lakik majd. A nagymesterek az ünnepélyes megnyitó napján, szeptember 24-én közös sajtótájékoztatót tartanak, a látványosnak ígérkező ceremónia után pedig másnap indul a sakkóra, az első játszmában Lékó Péter vezeti a világos bábukat, másnap Kramnyiké a kezdés joga.

Hetente négy partit játszanak, kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap. A mérkőzés 13. partijára október 16-án (szombaton) kerül sor, a 14. játszmát október 18-án játsszák, a küzdelem után pedig a záróünnepségen a (régi, új) világbajnokot köszöntik. A szabályzat szerint a címvédő Kramnyik 7-7 esetén megőrizné címét. Az időkontroll: 2-2 óra 40 lépésre, majd 1-1 óra 20 lépésre, a parti befejezéséig 15-15 perc és 30 másodperc ráadás lépésenként. A mérkőzésnek a Profi Sakkozók Szövetségének elnöke, a francia Joel Lautier lesz az igazgatója, Háromtagú a bírói kar, a svájci dr. Markus Angst, a lengyel Andrzej Filipowicz és a holland Albert Vasse feladata lesz a szabályok betartatása.