Vágólapra másolva!
A kolumbiai Felix Cardenas nyerte a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát. Összetettben a hazai közönség előtt szereplő Roberto Heras ugyan növelte előnyét, ám a verseny még korántsem sőlt el, sőt ha úgy tetszik, szorosabb is lett.

A dél-amerikai versenyző öt társával már az első métereken megszökött a mezőnytől a Plasencia és Estación de Esquí La Covatilla közötti 170 km-es, rendkívül nehéz, négy heggyel tarkított etapon. A szextett tagjai közül ő bírta legjobban az emelkedőket, így megnyerte a szakaszt.

Mögötte azonban öldöklő küzdelem folyt az összetettben élen állónak járó aranysárga trikóért. A címvédő, s 2000-ben is győztes Heras az utolsó kaptatón, 5 km-rel a cél előtt támadásba lendült, hogy öt másodperces előnyét növelje Alejandro Valverdével szemben, aki nem is bírta tartani a tempót. A harmadik helyen álló Santiago Perez azonban az utolsó ezer méteren ismét, immár harmadszor megtréfálta az erejével teljesen elkészülő Herast, s félpercet vert rá, ezzel elsőszámú kihívónak lépett elő. Amennyiben a Phonak klasszisa tartja jó formáját, az utolsó, szombati hegyi szakaszon, valamint a vasárnapi időfutamon meg is előzheti riválisát, ugyanis hátránya mindössze 1:13 perc.

17. szakasz, Plasencia-Estación de Esquí La Covatilla, 170 km:
1. Felix Cardenas (kolumbiai, Cafes Baque) 4:52:08 ó
2. Santiago Perez (spanyol, Phonak) 29 mp hátrány
3. Roberto Heras (spanyol, Liberty Seguros) 1:01 p h.
4. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Baleares-Banesto) 1:15 p h.
...
14. Alejandro Valverde (spanyol, Kelme) 3:11 p h.

Az összetettben (aranysárga trikóban):
1. Heras 63:28:41 ó
2. Perez 1:13 p h.
3. Valverde 2:15 p h.
4. Mancebo 2:16 p h.
5. Isidro Nozal (spanyol, Liberty Seguros) 5:55 p h.
6. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 7:56 p h.

Szerdán a Béjar és Ávila közötti 196 km-es szakasz vár a mezőnyre.