Vágólapra másolva!
Tíz ország vívói indulnak a hét végi Józsefváros-kupa kard- és párbajtőrversenyen, amelyet a Nemzeti Lovardában a múlt, jelen és jövő találkozásának mottójával rendeznek meg.

"Athénben éppen egy hónapja zajlott a férfi párbajtőrcsapatok versenye, amelyben a második helyen végeztünk, s eldőlt, hogy vívóink egy aranyat és két ezüstöt, huszonnyolc olimpiai pontot szereztek. Ez várakozáson felüli szereplés, igazán van okunk ünnepelni, s az ünnepségsorozatba a hét végi Józsefváros-kupa is szépen beleilleszkedik" - fogalmazott a verseny sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség főtitkára.

S az athéni érmesek ünneplése szerves része lesz a programnak, hiszen az olimpiai bajnok Nagy Tímeát és az ezüstérmes Nemcsik Zsoltot hintón hozzák majd be a Nemzeti Lovardában rendezendő versenyre. Az élménybeszámolón túl Nemcsik azt is vállalta, hogy három ifjú kardozóval bemutatóvívást tart. Az esemény egyik fő célja egyébként is sportág népszerűsítése, a vívás megismertetése a fiatalokkal; a másik célja pedig az, hogy versenyzési lehetőséget is biztosítson a felnőtt, az utánpótlás és a veterán korosztályok számára is.

Az előzetes nevezések alapján hét kategóriában - felnőtt női és férfi kardban, valamint férfi párbajtőrben, utánpótlás leány és fiú kardban, illetve veterán férfi kardban és párbajtőrben - mintegy háromszázan lépnek pástra. Olasz, német, francia, lengyel, román, osztrák, amerikai, kanadai, sőt még kongói vívók is jelezték indulási szándékukat. A Józsefváros-kupa lebonyolítója - akárcsak a tavalyi debütálás alkalmával - a Budapest Sport Egyesület, amely ezzel a rendezvénnyel is szeretné szélesíteni az utánpótlás bázisát.

A Nemzeti Lovardában a selejtezők pénteken 14 órától kezdődnek, de a legtöbb eseményre szombaton 9 órától kerül sor. A döntőket szombaton 16.30-tól rendezik. A VIII. kerületi önkormányzat támogatásával sorra kerülő Józsefváros-kupán a hagyományőrzés jegyében programba kerül középkori harci játék, lovasbemutató, történelmi vívófegyver- és fejvédőbemutató, lesz kaszkadőrbemutató is. Az érdeklődők belépőjegy nélkül tekinthetik meg a kétnapos rendezvényt.

Fábik Tibor