Vágólapra másolva!
Glen Johnson - saját bevallása szerint is - nem a valaha élt legnagyobb bokszoló. Viszont szombatról vasárnapra virradóra, a Tennessee állambeli Memphisben valószínűleg visszavonultatta Roy Jones Jr-t. Ugyanakkor egy oklahomai törzsi rezervátumban rendezett meccsen sikeresen tért vissza a ringbe az egykori nehézsúlyú világbajnok, Riddick Bowe. 

A 35 éves Johnson az IBF félnehézsúlyú címmérkőzésén a kilencedik menetben kiütötte Roy Jones Jr.-t, aki négy percig feküdt a padlón. A nem is olyan régen még legyőzhetetlennek hitt, a WBA nehézsúlyú koronáját is elhódító Jones sorrendben második vereségét szenvedte el - az előzőt májusban Antonio Tarvertől, ugyancsak KO-val -, s most a legtöbb szakértő szerint egyetlen út áll előtte: szögre akasztani a kesztyűt.

A mérkőzést mindvégig a címvédő Johnson uralta. Jones villámgyors kombinációiból, melyek másfél évtizeden keresztül rémületben tartották az ellenfeleket, a közönség alig látott egyet-egyet, voltaképpen csak a harmadik menetet nyerte meg a 35 éves pensacolai bokszoló, további kettő kiegyenlített volt, s minimum hatban az ugyancsak 35 éves, jamaikai születésű, de Miamiban élő Johnson volt lényegesen jobb.

Johnson a kilencedik menet közepén egy fej feletti, hatalmas jobbossal halántékon találta Jonest, a követő balhorog már lényegtelen volt, ugyanis az "áldozat" már úton volt a padló felé. Ott mintegy négy percet töltött Jones, miközben alig-alig mozdult. A feje alá rakott, jéggel töltött törölközővel próbáltak enyhíteni kínjain, míg végre talpra tudott vergődni, és kitámolygott a szorítóból, habár a szemét alig tudta kinyitni.

Johnson nem éppen makulátlan mérlege ezzel 41-9-2-re javult (28 KO), Jonesé 49-3-ra romlott. A mérkőzésen Johnson 437 ütést eresztett el, Jones mindössze 270-et, tehát számszakilag is a címvédő volt sokkal jobb.

"A saját műfajában vertem meg. Nem menekültem előle, hanem bementem a közelharcba, végig ütőtávon belül mozogtam. Nem mondom, hogy én vagyok a világ legnagyobb bokszolója, viszont tény, hogy kiütöttem a legnagyobbat" fogalmazott Johnson.

Jones az 1988-as szöuli olimpia óta (ahol a boksztörténelem legnagyobb csalásával pontozták le az elődöntőben egy "kutyaütő" dél-koreaival szemben) uralta a felsőbb súlycsoportokat, legalább egy évtizeden át a világ legjobb "pound-for-pound", azaz kategóriáktól függetlenül a legkiválóbb bokszolójának tartották.

Különösen azok után, hogy tavaly simán legyőzte a nehézsúlyú John Ruízt. Utána megmérkőzött Tarverrel, akit ugyan legyőzött, de sokak szerint Tarver volt a jobb. A visszavágón Tarver kiütötte Jonest, aki most elszenvedte második KO-vereségét is.