Vágólapra másolva!
Még másfél évszázadot kell várniuk a hölgyeknek arra, hogy beérjék a férfiakat, legalábbis a 100 méteres síkfutásban. Brit tudósok számításai szerint ugyanis a 66., vagyis a 2156-ban esedékes nyári olimpiai játékokon fog megtörténni először, hogy a női sprinter olimpiai bajnok jobb idővel ér célba, mint a férfiak mezőnyének győztese.

A Nature brit tudományos folyóirat csütörtöki számában közölt tanulmány szerint a szakértők az utóbbi száz év olimpiáin elért győztes futamidők matematikai modellezésével kiszámították, hogy a nők teljesítménye sokkal gyorsabban javul a férfiakénál. Ha a javulás ilyen ütemben folytatódik - és a tanulmány szerzői szerint nincs ok azt feltételezni, hogy nem -, a 2156-os játékokon a női 100 méteres síkfutás döntőjének győztese 8,079 másodperces idővel fog célba érni, a férfi olimpiai bajnok neve mellett pedig 8,098 másodperces idő áll majd az eredményjelzőn.

A folyamatot jelzi, hogy az 1928-as amszterdami olimpián a női győztes 12,2, a férfi bajnok 10,8 másodperc alatt futotta le a 100 métert, vagyis akkor még 1,4 másodperc volt a különbség a két nem leggyorsabbjai között. A különbség 1952-re már 1,1 másodpercre csökkent, és az ideit megelőző öt olimpia közül négyen már kevesebb mint 1 másodperc volt a férfiak előnye.

Igaz, az idén nőtt a különbség: a fehérorosz Julija Nyesztyerenko 10,93-mal nyert aranyat, 1,08 másodperccel lassabban, mint Justin Gatlin, aki 9,85-tel győzött, de a tanulmány szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy olyan élvonalbeli női sztárok, mint Kelli White vagy Marion Jones, nem voltak ott Athénban.

A szakértők is elismerik azonban, hogy számításaik hibahatára meglehetősen széles: e szerint lehet, hogy a női sprinterek már 2064-re beérik a férfiakat, de az is, hogy csak 2788-ra, sőt az is, hogy soha...